Directia Judeteana pentru Protectia Copilului Constanta reclama ca nu mai stie nimic de soarta a 52 de copii care au fost adoptati international in perioada 1997-2000.

Seful Directiei, Petre Dinica, a declarat ca Oficiul Roman pentru Adoptie (ORA) nu le-a inaintat nici un raport postadoptie, asa cum era procedura. Cei 52 de copii sint doar o parte din totalul de 422 care au fost adoptati international in intervalul amintit. Ei au ajuns in Canada (1), Cipru (1), Franta (3), Grecia (6), Israel (27), SUA (7) si Italia (7).

Reprezentantii Oficiului Roman pentru Adoptie au confirmat ca aceste rapoarte nu s-au primit, in ciuda insistentelor catre tarile unde au fost adoptati copiii. Alina Mahera, juristul ORA, ne-a spus ca, in baza Ordonantei nr. 25/1997, copilul dat spre adoptie nationala sau internationala se monitorizeaza timp de doi ani. „Cind organismele straine veneau la autorizare, isi luau acest angajament, care, de altfel, era asumat si de familiile adoptatoare", ne-a declarat Alina Mahera. Din pacate, nu exista nici o sanctiune pentru cei care nu si-au indeplinit angajamentele: „Statul roman nu poate sa aplice sanctiuni pe un teritoriu strain", a adaugat interlocutorul nostru.

Romania se afla pe primele locuri in ceea ce priveste numarul de copii dati in adoptii internationale. Conform datelor ORA, in perioada 1997-2001 au fost adoptati international 9.935 de copii romani, iar in perioada 2001-2006, pe timpul moratoriului, alti 1.003 copii.