Stirile despre trafic ne pot spune unde exista ambuteiaje si in ce locuri sint amplasate radare, dar nu si unde putem bea linistiti o cafea. Problema va fi insa in curind rezolvata.

Hartile interactive vor arata locuitorilor marilor orase barurile mai putinaglomerate sau calea cea mai scurta spre casa Fiecare oras isi are propriul ritm, propria sa dinamica interna. Cunoasterea lor i-a preocupat de multa vreme pe expertii in stiinte sociale, dar rezultatele de pina acum nu au fost foarte convingatoare. Cercetatorii americani de la SENSEable City Laboratory, din cadrul Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT), au facut insa un pas important in cunoasterea mai exacta a pulsului la care traieste o metropola: o harta interactiva care isi schimba permanent continutul, pe baza principiilor webului semantic, si care ofera informatii in timp real despre viata urbana, relateaza „Science Daily". In sprijinul conceptului vine si numarul tot mai mare de utilizatori ai telefoanelor mobile sau ai sistemelor GPS, care i-au ajutat pe cercetatori sa monitorizeze mobilitatea orasenilor.

Numele proiectului este Wiki City si prima sa testare a avut loc luna trecuta, la Roma. O pagina de Internet cu imaginea hartii capitalei italiene a prezentat, pe 8 septembrie, locurile principalelor evenimente din oras, pozitia mijloacelor de transport in comun si traficul pietonilor. Toate in timp real. Autobuzele dotate cu sisteme GPS si telefoanele mobile ale pietonilor au oferit neintrerupt informatii despre fluxul urban. De asemenea, o ima-gine a hartii interactive a fost proiectata intr-una dintre principalele piete ale Romei.

„Daca oamenii cunosc in timp real starea mediului urban in care traiesc (spre deosebire de o harta statica), ei pot lua decizii mult mai bune despre cum sa se miste prin oras pentru a-si mari eficienta", a raspuns pentru revista americana Kristian Kloeckl, unul dintre principalii artizani ai proiectului.

Orasul celor sapte coline constituie doar un prim pas in cadrul proiectului Wiki City. Conceptul va fi aplicat si in alte orase partenere cu americanii de la SENSEable City Laboratory. Lista cuprinde insa doar metropole europene, pentru ca numai acestea, sustin realizatorii, au spatii in aer liber si o retea de transport in comun corespunzatoare obiectivul principal al proiectului, si anume, acela de a studia si de a cunoaste caracteristicile mobilitatii oamenilor in spatiul urban.