Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) preia de azi de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF)  responsabilitatea schimbului international de informatii in domeniul accizelor, dupa ce de la 1 iulie raspunde si de activitatea de suprav
Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) preia de azi de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) responsabilitatea schimbului international de informatii in domeniul accizelor, dupa ce de la 1 iulie raspunde si de activitatea de supraveghere a produselor accizabile.
Guvernul a adoptat, in luna mai, o hotarare privind organizarea si functionarea institutiei, prin care stabileste ca ANV are competente de administrare a creantelor fiscale reprezentand acciza aferenta marfurilor provenite din import, din operatiunile intracomunitare si din productia interna.
Autoritatea va avea, totodata, atributii de inspectie fiscala, pentru a stabili corectitudinea si exactitatea obligatiilor fiscale reprezentand acciza, precum si de autorizare, atestare, avizare a persoanelor fizice si firmelor care deruleaza activitati de productie, imbuteliere, ambalare, primire, detinere, depozitare si/sau expediere, comercializare si utilizare finala a produselor accizabile, conform hotararii de Guvern.
Autoritatea Nationala a Vamilor a preluat pe 1 septembrie si atributiile referitoare la gestionarea documentelor administrative de insotire la nivel national.
Transferul catre ANV al atributiilor privind activitatea de verificare, investigatii si control necesara certificarii indeplinirii conditiilor de autorizare pentru operatorii economici va fi finalizata la 1 noiembrie, iar la 1 ianuarie 2008 va trebui realizat transferul competentelor privind inspectia fiscala pentru accize. In categoria produselor accizabile sunt incluse alcoolul si bauturile alcoolice, tutunul si uleiurile minerale.
Accizele colectate la bugetul general consolidat au insumat la finele lunii august 7,76 miliarde de lei, iar sumele prognozate sa fie incasate in acest an din aceste impozite se ridica la 12,4 miliarde de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.