Compania care a castigat licitatia internationala pentru realizarea bazei de date centralizate pentru portabilitatea numerelor in Romania este UTI Systems, a anuntat vineri ANRCTI, precizand ca subcontractantii acesteia sunt companiile Porthus BV Bel
Compania care a castigat licitatia internationala pentru realizarea bazei de date centralizate pentru portabilitatea numerelor in Romania este UTI Systems, a anuntat vineri ANRCTI, precizand ca subcontractantii acesteia sunt companiile Porthus BV Belgium si Microsoft Romania. Proiectul de achizitii a fost finantat cu fonduri PHARE, in proportie de 75%, si de ANRCTI, 25%, valoarea totala a proiectului fiind de 582.432,98 de euro, fara TVA.
"In cadrul primei intalniri de lucru a proiectului, la care au participat reprezentanti ai UTI Systems, ai ANRCTI in calitate de institutie beneficiara si reprezentantul Oficiului de Plati si Contractare PHARE, s-au stabilit metodologia de implementare si calendarul de lucru si s-au fixat prioritatile pentru prima faza a proiectului. Proiectul se va derula pe o perioada de 6 luni, solutia de portabilitate devenind functionala in cursul primului trimestru al anului 2008", noteaza Autoritatea, precizand ca anuntul privind desemnarea companiei a fost deja publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Proiectul isi propune sa realizeze, sa instaleze, sa testeze si sa dea in folosinta un sistem constand intr-o baza de date si un set de functii si solutii de comunicatii, care va sustine implementarea portabilitatii numerelor de telefon fixe si mobile in Romania. De asemenea, proiectul va asigura un program de pregatire tehnica a personalului ANRCTI in vederea dezvoltarii si implementarii cu succes a procedurilor aferente functionarii acestui sistem.
Sistemul va fi unul centralizat, care va contine o baza de date unica si va pune la dispozitie un punct de contact unic pentru toti furnizorii de servicii de telefonie fixa si mobila, oferind multiple mecanisme de interfatare pentru acestia. In acelasi timp, sistemul va cuprinde si o pagina web care va oferi publicului informatii referitoare la numerele portate.
Proiectul privind portabilitatea numerelor a fost propus de ANRCTI la recomandarea Uniunii Europene si priveste pastrarea numarului de telefon pe care abonatul il detine la un furnizor chiar si dupa ce opteaza pentru un alt operator.
Portarea numarului se va face la cererea abonatului, solicitantul urmand sa plateasca pana la 13 euro in cazul portabilitatii numerelor geografice si numerelor nongeografice, altele decat cele pentru servicii de telefonie mobila, si 11 euro pentru numerele nongeografice pentru servicii de telefonie mobila. Ambele tarife sunt fara TVA.
Pentru a afla daca numarul pe care-l apeleaza se afla sau nu in reteaua de telefonie din care este apelat, astfel incat sa ia in calcul tariful de interconectare, utilizatorul trebuie sa sune la un serviciu de informatii sau sa acceseze pagina de Internet corespunzatoare furnizorului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.