CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M
Pe langa probleme obisnuite pe care le poate provoca un produs obtinut in principal din zahar, rahatul Sultan mai are una. Este colorat cu niste ingrediente-minune, pe care producatorul a uitat sa le mentioneze. Sau e secret de productie?


Pana la un punct, eticheta rahatului "Sultan" este una normala. Numai ca producatorul uita sa mentioneze ce fel de arome a pus si, mai grav, omite si numele colorantilor folositi. Citim de pe eticheta: "Ingrediente: zahar, amidon, apa, glucoza, fructoza, albus de ou, arahide, fulgi de cocos, acidifiant (acid citric E 330), aroma identic naturala (artificiala - n.r.), colorant alimentar". Tot de pe eticheta aflam ca daca vom consuma 100 de grame de produs vom asimila 3, 65 g proteine, 9,2 g lipide, 80,5 g glucide si 391,5kcal


ANALIZÃ…. Rahatul Sultan este un produs zaharos traditional, de origine orientala, cu un profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de glucide, majoritatea cu index glicemic foarte ridicat, periculos pentru pancreasul endocrin. Produsul contine colorant alimentar nespecificat conform legislatiei in vigoare, fie sub cod alfa numeric (E), fie cu denumirea chimica. Colorantul alimentar folosit ar putea schimba cu totul recomandarile pentru acest produs. Mai mult, in cutie sunt trei tipuri de rahat, asa incat este clar ca s-au folosit trei coloranti. De asemenea, produsul contine surse de proteine cu potential alergen (albus de ou si arahide). Densitatea calorica a rahatului este foarte ridicata, atrage atentia profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat supraponderalilor, obezilor, suferinzilor de sindrom metabolic (hipertensiune, diabet de tip 2, maladii cardiovasculare), femeilor insarcinate si celor care alapteaza, alergicilor, copiilor. Produsul este interzis diabeticilor. Persoanele cu alergie la albusul de ou, arahide il vor evita.