CIORNE
Tato, zice Zita, personaj din Caragiale, catre sora ei mai mare Veta, intr-un moment interesat, legat de o deplasare cu talc la Iunion. Tata, in aceasta varianta, indica un respect lingusitor. La mine la Sangeru, pe ulita, sunt multe tat
CIORNE
Tato, zice Zita, personaj din Caragiale, catre sora ei mai mare Veta, intr-un moment interesat, legat de o deplasare cu talc la Iunion. Tata, in aceasta varianta, indica un respect lingusitor. La mine la Sangeru, pe ulita, sunt multe tate (asa sunt strigate, fara suparare, cele mai multe taranci). In Capitala, apelativele se inmoaie si catifeleaza. Muierile de la tara, strigate peste gard tata Filofteio sau tata Agripino, devin, fara exceptie, doamne. Daca imi strig, peste zidul imprejmuitor al proprietatii din Bucuresti, vecina din spate, mama a sapte copii, de profesie maturareasa la REBU, cu cele mai bune intentii, tata Vichi, arunca cu bigudiurile dupa mine. Dictionarele ma lamuresc de ce. Tata, mai ales la oras, se converteste intr-un epitet desemnand o femeie vulgara, lipsita de gust si de finete. Mai exact, o mahalagioaica.


Cea mai faimoasa tata a fost la noi tata Leana. Ascensiunea ei de la croitoreasa la academician, plimbata nu cu caruta la Titu, ci, alaturi de consort, in caleasca Reginei Angliei, nu s-a facut prin sfortari carturaresti. Tata Leana, promovata coana Leana, avea comportament de mahalagioaica. La o intalnire cu scriitorii, a cuplului conducator, poeta Blandiana, care luase cuvantul, explica ceva in legatura cu durerile poeziei. De la microfonul, neinchis, al prezidiului s-a auzit in sala reactia de revolta a tatei Leana transmisa consortului: "Ce, ne invata ea pe noi ce e aia poezie?". Asa e. Pe tata Leana n-o invata nimeni nimic. Se zice ca una din marile ei pasiuni era sa-si asculte subalternele (ministrese, membre in varfurile CC) in momentele lor de intimitate. E stiut ca problemele de cadre reveneau exclusiv Elenei Ceausescu. Ea decidea cine va fi si ce va fi. In privinta femeilor era extrem de severa. Calitatile obligatorii - sa aiba varice, sa fie obeze, sterse, obosite ca niste laptarese. Avea vreo Lina Ciobanu obraznicia unei coafuri mai inalte? Zbura la Pocreaca. Cele mai dese intalniri ale tatei Leana erau cu Postelnicu, seful Securitatii. Se zice ca asta ii aducea casete pe care tata Leana le asculta cu voluptate ore in sir. Erau inregistrari faptuite de Securitate in dormitoarele inaltelor tovarase din conducerea de partid si de stat. Tata Leana era arsa la pipota de curiozitate sa stie daca budigaii tovarasei de la Comert mai sunt vizitati noaptea de sot. Murea sa stie daca din odaile gainuselor, muresanelor, suzanelorgadea iesea vreun suspin erotic, vreun oftat, vreo scartaietura ritmica de pat. O obsesie bolnava, veti zice.


Mai avem azi tate in politica? O-ho, rade un amic al meu, analist de cafenea pe care nu reusesc sa-l conving sa iscaleasca la gazete fiindca ne-ar bate pe multi. Cea mai mare tata a zilelor noastre, crede el, poarta nadragi si se cheama Traian Basescu. M-am aratat nedumerit. E drept, dictionarul zice ca tata e cam primitiva, cam vulgara, cam mahalagioaica. Multe din trasaturile presedintelelui actual ar cadea la fix pe portretul teoretic din manualul explicativ. Dar parca nu-i destul. Amicul incearca sa ma lumineze. El mi-a reamintit, de altfel, si povestile cu interceptarile din alcov ale tatei Leana. Cu cine lucreaza zi de zi presedintele? Cu serviciile secrete. Cine anunta "romanii" ca a mai scapat unul, fara exceptie ministru liberal, un secret mortal pentru natie, in telefon? Tata Basescu! Cine si-a legat numele si activitatea, prin cele mai multe hartii iscalite, de numirile si revocarile de procurori? Tata Basescu! Cine este cel mai mare intrigant si invrajbitor in lumea politica de pe malurile Dambovitei? Cine minte asa cum ar respira? Tata Basescu!


Asa sa fie? In urma cu o saptamana si ceva au curs spre presa informatii conform carora ministrii liberali, in urma unor interceptari telefonice, vor vizita pe rand faimoasa DNA. Presedintele Basescu ne avertizase, fiind el nonstop, ca Gara de Nord, in "serviciul binelui romanilor", ca sunt, incepand cu Tariceanu, niste nemernici, niste corupti, niste incapabili, ce mai tura-vura, niste tampiti. Inteleg ca si prietena si conjudeteana mea Norica Nicolai a fost ascultata. De ce? Ea nu-i ministru. E in schimb liberal si, mai mult de atat, si-a ingaduit sa spuna ce gandeste despre Traian Basescu. Sintetizand, si ea lasa sa se inteleaga ca presedintele e un fel de tata distructiva in politica romaneasca. O fi curioasa tata Basescu daca Norica este vizitata in asternut de sot? Ministrul Pacuraru a fost interceptat punand o pila pentru fiu-sau la seful liberalilor din Gorj pentru un contract anual de 10.000 euro. Urat lucru. Si interceptarea si pila. Dar ce sa zic despre (preiau informatia din cateva ziare) leafa lunara de 8.000 euro primita de Elena Basescu de la faimoasa firma Luxten, care papa pentru iluminat public milioane de euro de la bucuresteni? Aceeasi firma, zice presa, a incheiat un contract de 25.500 euro lunar cu fiica mai mare a presedintelui, intr-o chestiune de "parteneriat juridic". Fiica mica este sau a fost "consultant marketing". Ce precocitati cresc in batatura presedintelui! Nici guvernatorul BNR n-are o asemenea leafa. Daca asa stau lucrurile, cu toate ca eu am unele indoieli, cum se cheama forma asta de plata pentru nimic? Mita, zice amicul meu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.