In viitorul mandat, Gigi Becali va fi personajul politic care va eclipsa totul: de la presedinte la guvernare.

Odata intrat in politica mare, prin Gigi vom dobindi continental niste trasaturi nationale foarte expresive. De la multi dintre semenii nostri Gigi va avea mandat sa arunce in aer democratia autohtona molesita, cazuta in scandal si plictiseli cenzurate de corectitudini politice. Gigi va veni la noi pe post de sef si va ilustra, la scara mare, politetea aluia de ti se adreseaza: „Sefu’, n-ai o tigara" sau a frizerului care ii zice mai-marelui de la Cooperativa Igiena, venit sa-si traga o barbiereala matinala, „Buna dimineata, sefu’!". Gigi, ca sef de partid, va face ce vor muschii lui si spectacolul va fi misto, ca sa ma exprim pe masura.

Sefu’ Gigi nu stie, vorba taranului banatean, vorba „ho" cu care opresti navala calului ce izbeste cu copitele in toate partile. In viitorul mandat sefu’ Gigi va invirti cu facaletul intr-un cazan propriu si intr-o ciorba in care intra campionatul, voievozii, manastirile, sacosa cu euro, Machiavelli, bunul Dumnezeu, palatul propriu, familia si nepotii, clubul sportiv Steaua, mataniile si mirajul Champions League. Nu as vrea sa fiu asemeni batrinelor curve care, iesite din meserie, tin predici morale alora care cred in placerile patului, si indraznesc sa spun ca pentru un scriitor, jurnalist si cineast aceasta aparitie balcanica, rasarita din filmele lui Emir Kusturica, este atragatoare. Cit despre ce vor spune europenii, oricum au propriile clisee despre noi, asa ca de multe ori imi vine lehamite de eforturile astea pioase de a aparea inaintea lor asemeni unor premianti cuminti. Democratia naste, democratic, si pe Titulescu, si pe Becali, si pe Adenauer, si pe Aprodu Buruiana.

Oricum, Becali nu poate fi oprit in urmatorii ani din politica, isi are propriul electorat care abia asteapta sa-l voteze, asa ca ma tenteaza sa strig, ca valetul intr-o piesa bulevardiera: „Doamnelor si domnilor - iese Vadim, se pregateste Gigi!". Asadar, cit de curind vom asculta discursuri in Parlamentul European si national in care sefu’ va proslavi luptele lui Stefan cel Mare inaintea unui meci de infarct Steaua - Real Madrid: pohta ce-o pohtim cu totii. Sa mai spuna cineva ca nu e misto, Jiji!

Daniel Vighi este scriitor si profesor la Universitatea de Vest din Timisoara.