Traian Basescu a venit pina la urma in Piata Universitatii. Asa cum promisese, de altfel, in euforia imediata de dupa anuntarea votului de la referendum, din luna mai.

Incontestabil: Presedintele Romaniei a venit in Piata Universitatii in ultima simbata din luna a noua. S-a tinut de cuvint - se poate consulta inregistrarea cu aceasta promisiune. Descinderea sefului statului s-a facut conform angajamentului. Sub semnul intrebarii: in conditiile in care a fost acuzat ca nu si-a tinut promisiunea de a veni in Piata Universitatii o data la trei luni, Traian Basescu a spus simbata ca el a trecut prin Piata si in luna iunie (luna a sasea), dar ca nu era cine stie ce lume, asa ca a renuntat la ideea de a mai tine un discurs acolo. Poate ca a trecut pe acolo, insa, daca ar fi vrut cu adevarat sa isi tina cuvintul dat, ar fi anuntat public despre intentia sa de a descinde in centrul Bucurestiului, asa cum a facut-o joia trecuta, la TVR.

Incontestabil: dintr-o perspectiva, Traian Basescu a iesit inteligent din delicatul context de simbata de la Universitate. A vorbit pina la urma, scurt, despre nevoia de unitate a romanilor. Discutabil: seful statului a promis ca vine in Piata o data la trei luni ca sa prezinte „poporului" un fel de raport despre starea natiunii. Nu a facut-o, asa cum am vazut cu totii. A argumentat ca nu a putut, fiind bruiat de contramanifestatia de pe partea de la Arhitectura a Bdului Magheru. A afirmat, apoi, ca spera ca in decembrie sa nu fie nimeni care sa vrea sa ii ia dreptul de a veni in Piata. S-ar putea sa se insele in privinta asta.

Incontestabil: Emil Constantinescu si Gigi Becali au fost si ei in Piata si au oferit un spectacol ieftin si jenant. Nu au fost acolo pentru ca ar avea ceva cu adevarat de spus. Au iesit ca sa il „vampirizeze" pe Traian Basescu. Si unul, si altul sint ca pasarea aceea care se hraneste cu resturile de pe dintii crocodilului: fluierarul egiptean.

Indiscutabil: destul de potrivita muzica de simbata din Piata Universitatii pentru sensul politic a ceea ce s-a intimplat acolo. Pentru ca totul sa fie impecabil, au lipsit micii si fasolea si poate ca manelele ar fi fost ideale, dar inca nu e timpul trecut. Daca e o pilda care s-ar putea desprinde din aceste momente ratate din Piata Universitatii, ea ar putea fi formulata astfel: ar fi bine ca presedintele Romaniei sa incerce sa rezolve cit mai multe probleme reale si grave si nu sa isi creeze probleme suplimentare din nimic. In privinta lui Constantinescu si a lui Becali, nu mai e nici o speranta.