Lungul sir de intermediari din pietele agroalimentare, la care se adauga taxele pe care le platesc patronii de restaurante si chiriile ridicate pentru spatiile comerciale, „umfla“  pretul meniurilor din localuri.  
Romanii
Lungul sir de intermediari din pietele agroalimentare, la care se adauga taxele pe care le platesc patronii de restaurante si chiriile ridicate pentru spatiile comerciale, „umfla“ pretul meniurilor din localuri.
Romanii platesc mai mult pentru cosul zilnic, fata de majoritatea europenilor. Raportat la salariul mediu al unui roman si la puterea de cumparare, rezulta ca accesul la un restaurant il are doar o patura restransa de romani. Spre exemplu, o portie de mancare la un restaurant chinezesc din Occident costa intre 5-7,5 euro, iar la noi, aproximativ 10 euro. „Romanii platesc mai mult pentru alimente din cauza modului de functionare a pietei. Practic, este incurajata existenta unui lant lung de intermediari, plecand de la producator si ajungand la consumatorul final“, ne-a declarat Stefan Nicolae, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura - Agrostar. De exemplu, tomatele ajung sa coste 4-5 lei/kg la comerciant, dupa ce micul producator le vinde „la prima mana“ cu 0,8-1 leu/kg. Aceasta inseamna o crestere de cinci ori a pretului rosiilor, explica Nicolae. O alta cauza a acestei situa tii este lipsa unui control din partea statului in relatia producator-intermediar. „Fermierul vinde cat vrea intermediarului pe aceasta piata 'neagra>>, si in niciunul din cazuri nu se emite factura“, explica presedintele Agrostar. In opinia sa, un prim pas pentru scoaterea din zona neagra a acestor activitati ar fi functionarea pietelor de gros.

„In Romania exista zece asemenea centre, construite cu bani imprumutati de la Banca Europeana de Investitii. Din pacate, ele sunt administrate de Fondul Proprietatea, care este actionar la Societatea de Strategie pentru Piata de Gros“, spune Stefan Nicolae. Reprezentantul Agrostar afirma ca va cere premierului ca producatorii agricoli sa poata avea acces la aceste piete, „ceea ce ar elimina specula“.

Materia prima, tot mai scumpa
Nu numai intermediarii scumpesc alimentele. De la activitatea din pietele agroalimentare pana la vanzarea prin intermediul restaurantelor, alte taxe, impozite si chirii se adauga la costul materiei prime.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.