Traian Basescu a iesit dintr-o tacere de cateva luni pentru a acorda doua interviuri succesive. Cele doua interventii in media au stat sub semnul trucurilor politicianiste din care Traian Basescu si-a facut o arma imbatabila intr-o Romanie careia ii
Traian Basescu a iesit dintr-o tacere de cateva luni pentru a acorda doua interviuri succesive. Cele doua interventii in media au stat sub semnul trucurilor politicianiste din care Traian Basescu si-a facut o arma imbatabila intr-o Romanie careia ii cunoaste ca nimeni altul slabiciunile. Slabiciuni pe care, din nenorocire, le adanceste prin exploatare, in loc sa le inlature prin combatere fatisa, cum ar trebui din partea unui barbat de stat si nu de sezut, dupa nimerita expresie a lui Tudor Arghezi.

Unul dintre aceste trucuri ar putea fi definit drept paralizarea oamenilor de bun simt facand lucruri care nu se fac. Nu se face, de exemplu, sa te intalnesti cu cineva si, profitand de faptul ca n-a fost prezent un al treilea, sa spui tot felul de nazdravanii despre intalnire. Traian Basescu nu s-a dat in laturi astfel sa prezinte intalnirea cu Mircea Geoana ca un moment de cersetorie din partea liderului PSD. La fel, in interviul de a doua zi, de la RRA, s-a apucat sa spuna niste grozavii despre o intalnire cu Adrian Nastase, in cabinetul acestuia de premier, in 2004. Sub acest semn al facutului de lucruri care nu se fac, Traian Basescu foloseste cu brio recunoasterea publica a infractiunii. O recunoastere  in direct la tv si la ora de varf.

Domnia sa stie ca un roman de bun simt ar crede ca amicul sa glumeste cand ii spune, intalnindu-l pe strada, stii, azi noapte, m-am culcat cu nevasta-sa. Si totusi e posibil ca un ins cu tupeu tocmai pe asta sa mizeze. Pe faptul ca omul de bun simt, daca va avea unele banuieli, gestul amicului i le va spulbera. Pentru ca ­ isi va spune el - daca ar trai cu nevasta-mea, n-ar avea tupeul sa mi-o spuna asa, de-a dreptul.

In dialogul de la tv, Traian Basescu s-a jurat, gata sa se tavaleasca pe jos pentru a ne convinge, ca nu da telefoane procurorilor. Si, intr-adevar, nu da. Face altceva si mai dihai. Le spune in direct la tv pe cine sa ancheteze si pe cine nu. Astfel, joi seara, domnia sa a dat citire unei liste de lideri PD despre care a sustinut ca nu fura. Chestiunea aparuse in contextul unei nedumeriri: de ce DNA-ul tulusilor deschide dosare doar liderilor PSD si PNL si nu si celor de la PD?

Traian Basescu a raspuns imediat: pentru ca Vasile Blaga, Anca Boagiu, Sulfina Barbu, Radu Berceanu nu fura. Indicatie clara, porunca tulusilor de la DNA: daca va atingeti cumva de acestia, intrati in conflict cu mine! Semnificativ pentru comanda politica practicata in direct e faptul ca Traian Basescu n-a vorbit de liderii PD in general.

S-a referit doar la cativa lideri PD ca nu fura. Pe Adriean Videanu, de exemplu, nu l-a mentionat. Sa intelegem ca a dat mana libera tulusilor sa-l inhate? Posibil. Maine, miercuri, 3 octombrie 2007, CSM se intruneste pentru a discuta Raportul de inspectie de la DNA. Fragmentele publicate in presa spun ca daca sunt minim corecti, membrii CSM trebuie sa-l dea afara pe Doru Tulus din sefie.

Doru Tulus e unul dintre tulusii lui Traian Basescu. Un altul in locul presedintelui s-ar fi sfiit sa-i ia apararea lui Doru Tulus si daca acesta ar fi fost victima unei nedreptati. Si-ar fi zis sa nu se spuna ca intervine pentru un om vazut de toata lumea ca protejatul sau. Traian Basescu n-are astfel de complexe, numite de unii si ale in rosirii obrazului.

Drept pentru care domnia sa nu s-a sfiit sa-l laude pe Doru Tulus in direct si, mai grav, sa comande CSM sa nu se atinga de Doru Tulus si de tulusii de la DNA.

Cum a facut-o? Afirmand clar, raspicat ca Raportul CSM e in ansamblu pozitiv. Traian Basescu n-are cum sa stie ce contine Raportul, dat fiind ca nu e membru CSM.

Afirmand insa in direct la tv ca Raportul e favorabil DNA, le-a dat membrilor CSM un semnal: daca decideti altfel ma contraziceti! Vor avea curaj membrii CSM sa-si respecte onoarea, independenta si coloana vertebrala si sa-l contrazica pe Traian Basescu sanctionandu-i pe tulusii de la DNA? Daca ne gandim ca traim intr-un stat de drept, ar trebui sa pariem ca membrii CSM vor tine cont doar de adevar. Daca ne gandim ca traim in Romania, ar trebui sa pariem ca membrii CSM vor tine cont de ce le-a ordonat Jupanul de la Cotroceni. Daca ne gandim ca membrii CSM sunt oameni de onoare, ar trebui sa pariem ca-l vor sfida pe Traian Basescu. Daca ne gandim ca membrii CSM sunt si ei oameni, cu dosare, cu familii grele, cu probleme, ar trebui sa pariem ca nici nu vor cracni fata de ordinele lui Traian Basescu. Transmise nu la telefon, in auzul celor care-l intercepteaza, ci in direct, la tv, in vazul a milioane de spectatori. Cum ii sta bine celui care si-a facut din tupeu o arma.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.