Romania a jucat curajos cu Noua Zeelanda in ultimul meci de la Cupa Mondiala de rugby, dar avionul de Bucuresti era deja pregatit.Tincu a reusit sa strapunga apararea All Blackspentru a marca un eseu cu adevarat istoric Noua Zeelanda 85 - Romania 8. Configuratia scorului era previzibila, mai ales dupa prestatiile anterioare ale echipei noastre. Noua Zeelanda facuse deja scorurile grupei: 108-13 cu Portugalia, 76-14 cu Italia, 40-0 cu Scotia. Romania invinsese destul de chinuit Portugalia si pierduse celelalte doua meciuri. Miza acestui meci era, pentru jucatorii romani, limitarea scorului si, eventual, o replica decenta, cu ceva puncte. Chiar declaratiile jucatorilor nostri inainte de meci se refereau la diferenta de maximum 70 de puncte (Sorin Socol). Meciul incepe cu un soc. Aripa Sivivatu a marcat un eseu in secunda 37 a primului minut, trecind ca sageata prin apararea noastra aflata in stare de perplexitate. In minutul 11, Masoe puncteaza din nou. 10-0. McAlister nu mai greseste si scorul devine 12-0. Minutul 14: pentru o intrare din lateral intr-o gramada spontana, o lovitura de pedeapsa a mutat jocul la 5 metri de buturile noastre. Noua Zeelanda isi cistiga tusa si Joe Rokocoko inscrie primul din seria sa de trei eseuri in acest joc. McAlister duce scorul la 19-0. Peste 3 minute, la o sarja pe treisferturi de la mijlocul terenului, o succesiune rapida de pase il pune pe fundasul Evans in situatie de eseu. 24-0. Situatia avea sa se repete si in minutul 23. Dupa o margine la centru, cistigata de romani, Dumitras degajeaza in margine, neozeelandezii executa rapid, isi pun din nou treisferturile pe actiune, si Toeava, in ciuda efortului lui Brezoianu de a-l stopa, inscrie un alt eseu. McAlister transforma. 31-0. Trecuse mai bine de un sfert din timpul de joc si Romania era amenintata de a deveni noua victima a legendei All Blacks.

Dar chiar echipa Romaniei nu a contat pina atunci? Toti cei care au urmarit meciul au vazut o alta fata a 15-ului Romaniei fata de precedentele meciuri: mai angajata, facind risipa de efort, incercind sa combine in aglomerari si pe urmatoarele 2-3 faze. Carentele principale au fost, ca si pina simbata, viteza de repliere a liniei a treia in faza de aparare, lipsa unui coordonator de joc si determinarea de atac a liniei de treisferturi. Prima actiune in 22-ul advers a avut loc abia in minutul 29, Csaba Gall patrunde in forta, se leaga mai multe aglomerari, iar Dumitras patrunde pina la 2 metri de but. Se obtine o lovitura de pedeapsa pe contrele inaintarii Noii Zeelande. Dupa o tusa in 5 metri, gramada romaneasca impinge fabulos si Tincu, omul responsabil cu travaliul, marcheaza. Dimofte rateaza transformarea, iar scorul se reduce, 31-5. Centrul Aaron Mauger marcheaza un nou eseu, pe margine, in minutul 37. McAlister rateaza din nou si repriza se incheie cu 36-5.

A doua parte a jocului a inceput in aceeasi nota. Centrul Toeava inscrie cel de-al saptelea eseu, dupa tipar. McAlister transforma si scorul se face 43-5. Gramada romaneasca incepe, cu resurse nebanuite, sa incerce limitarea scorului. Placajele lui Socol, Brezoianu, Gall sint adevarate socuri pentru adversari. Dar asta consuma energie. De exemplu, in minutul 50, inaintarii noastre i-au trebuit 50 secunde ca sa formeze o margine la circa 25 de metri de o gramada pierduta. Jocul se echilibreaza pentru aproximativ 10 minute, timp in care la adversari intra legendarii Richie McCaw si Doug Howlett, campionul eseurilor din aceasta faza a grupelor. In minutul 55, romanii joaca pentru doua minute in 22-ul advers, dar fara succes. Apoi echilibrul se rupe. Mai marcheaza eseuri Joe Rokocoko in minutul 57, Andrew Hore in minutul 64, din nou Rokocoko in minutul 66. Scorul devine 64-5. In minutul 69, Vlaicu, introdus in locul lui Dumitras, executa o lovitura de pedeapsa pentru intrare pe lateral intr-o gramada spontana si Romania mai inscrie 3 puncte. 64-8. In minutul 74, intram din nou in 22-ul advers, insa fara efect. Nu mai avem putere. Pe acest fond de epuizare, Noua Zeelanda mai inscrie de trei ori prin Lauaki, Doug Howlett si Toeava, in ultimul minut. Toate eseurile au fost transformate de Chris Evans. Scor final: 85-8.

36.000 de spectatori au aplaudat deschis prestatia Romaniei pe stadionul din Toulouse, atita cit a fost. Si nu pentru ca, de regula, publicul tine cu echipa mai slaba, ci pentru rezistenta pe care le-am opus-o, uneori, galacticilor rugby-ului mondial. Si pentru ca am avut curajul sa atacam. Si pentru ca am placat decisiv. Si pentru ca am rezistat fizic cel putin 60 de minute. Pacat ca motivatia aratata in acest joc nu s-a nascut mai devreme, in meciul cu Italia, pe care il puteam cistiga daca jucam astfel, si in cel cu Scotia, unde nu am marcat deloc. Locul 4 este nemeritat daca ne gindim ce forta de joc am aratat in meciul cu Noua Zeelanda, marea putere a momentului.

Romanii vor alt selectioner Componentii reprezentativei Romaniei care evolueaza la echipele franceze din Top 14 sau in Pro D2 asteapta ca la conducerea nationalei sa fie numit un selectioner cu experienta internationala, ca succesor al managerului francez Robert Antonin. „Ar trebui sa vina nu cineva din Romania, ci mai degraba cineva care are multa experienta pentru a face din noi, care cu totii avem individual nivelul necesar, o echipa adevarata", a declarat capitanul Sorin Socol (foto) dupa meciul cu Noua Zeelanda. Socol, care este component al echipei Pau, a mentionat numele lui Eddie Jones, insa a precizat: „Asteptam sa vedem raspunsul presedintelui si responsabililor federatiei romane. In orice caz, noi, jucatorii din Franta, asteptam propuneri curajoase, altfel va trebui sa nu conteze prea mult pe noi". (V.D.)

Surpriza Fiji All Blacks astepta aseara sa-si afle adversara din sferturile de finala, in aceeasi situatie aflindu-se ocupanta locului secund din grupa C, Scotia, care s-a batut cu Italia pina in ultima clipa pentru pozitia calificanta si a cistigat cu 18-16. Se stiu insa de simbata celelalte doua sferturi, Australia - Anglia (6 octombrie, Cardiff), urmind sa fie o reeditare a ultimei finale de CM, iar Africa de Sud - Fiji (7 octombrie, Marsilia) este intilnirea-surpriza a editiei. Cei din Fiji au eliminat Tara Galilor intr-un meci decisiv din grupa B (38-34) si au determinat demiterea antrenorului galez Gareth Jenkins.