Cel de-al saselea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane a fost intronat ieri, in cadrul primei ceremonii de acest gen care a avut loc in Romania in ultimele 2 decenii. La festivitatea desfasurata la Catedrala Patriarhala de pe Dealul Mitropoliei au p
Cel de-al saselea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane a fost intronat ieri, in cadrul primei ceremonii de acest gen care a avut loc in Romania in ultimele 2 decenii. La festivitatea desfasurata la Catedrala Patriarhala de pe Dealul Mitropoliei au participat numeroase personalitati ale vietii politice si sociale, inalti prelati, dar si credinciosi, totul fiind supravegheat indeaproape de aproximativ 700 de politisti din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
Primii care au sosit pentru a participa la ceremonia de intronare a IPF Daniel, succesorul patriarhului Teoctist, au fost Ion Iliescu si Emil Constantinescu. Lor li s-au adaugat presedintele Traian Basescu, presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor, Regele Mihai, Principesa Margareta si Printul Radu de Hohenzollern Veringen, prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu si membrii Cabinetului, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, parlamentari si inalti functionari publici.
Ceremonia de ieri a cuprins un Te Deum de intronare, citirea Gramatei Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, inmanarea insemnelor patriarhale de catre mitropoliti, asezarea in tronul patriarhal, un cuvant rostit in numele Sfantului Sinod al BOR de catre IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, apoi cuvantul PF Daniel. Tot in cadrul aceleiasi ceremonii a urmat semnarea Actului din Condica de Aur a Patriarhiei Romane - in Palatul Patriarhiei, sedinta solemna a Sfantului Sinod pentru prezentarea mesajelor oficiale de felicitare - in Aula Palatului Patriarhiei. Tot ieri, seful statului urma sa decerneze la Palatul Cotroceni, noului patriarh, Ordinul National Steaua Romaniei in Grad de Mare Cruce."Sarcina grea pe umeri slabi"Noul patriarh va continua traditia vesmintelor albe, specifice patriarhilor romani, si va purta aceleasi insemne arhieresti ca ale intaistatatorilor din celelalte Biserici Ortodoxe. Preafericitul Daniel va avea titulatura "Preafericirea Sa, Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Preafericitul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane".
Insemnele arhieresti pe care le-a purtat patriarhul Daniel ieri, la intronare, sunt mitra, engolpioanele, crucea pectorala, toiagul pastoresc si mantia, acestea avand o semnificatie aparte, pastrata aproape neschimbata din primele veacuri crestine.
Dupa primirea insemnelor patriarhale, PF Daniel a pledat, in cuvantul sau, pentru pastrarea mostenirii spirituale a predecesorilor sai, apreciind ca misiunea pe care o are este "o sarcina grea purtata pe umeri slabi!".
Noul patriarh a apreciat ca cea dintai datorie si dorinta a sa este pastrarea, pretuirea si cultivarea mostenirii spirituale a PF Patriarh Teoctist, "pilda de intelepciune si rabdare, de iubire frateasca fata de toti crestinii ortodocsi, pilda de bunatate fata de toti crestinii, fata de toti oamenii credinciosi si fata de toti oamenii facatori de pace si de bine".
"Aceasta societate - adesea, mai mult indiferenta decat necredincioasa - are nevoie de Biserica, intrucat are nevoie de vindecare si de comuniune spirituala, tocmai pentru ca identifica libertatea persoanei cu individualismul egoist si cu posesia lucrurilor limitate si trecatoare; or, viata omeneasca nu se poate construi temeinic si constant pe vidul spiritual al uitarii de Dumnezeu si de vocatia cereasca sau transcendenta a persoanei umane (...). Fara perspectiva spirituala sau metafizica, viata umana se reduce repede la 'matematica>>: numar de indivizi robotizati si cantitati de produse finite, pentru scopuri bine definite, dar intr-o lume inchisa in sine, autosuficienta", a mai spus acesta.
Noul patriarh a mai spus ca lacasul in care a avut ceremonia de intronare este vremelnic Catedrala Patriarhala, exprimandu-si increderea ca va fi ridicata Catedrala Mantuirii Neamului, dorinta a predecesorilor sai, inca nerealizata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.