Luna trecuta, in piata la termen de la Sibiu au fost tranzactionate peste 125.300 de contracte futures si optiuni, totalul de la inceputul anului depasind 2,9 milioane. Valoarea tranzactiilor realizate in septembrie reprezinta echivalentul a 423 mili
Luna trecuta, in piata la termen de la Sibiu au fost tranzactionate peste 125.300 de contracte futures si optiuni, totalul de la inceputul anului depasind 2,9 milioane. Valoarea tranzactiilor realizate in septembrie reprezinta echivalentul a 423 milioane lei, ceea ce face ca in primele trei trimestre totalul sa fie de circa 9,6 miliarde lei.
Comparativ cu nivelul de lichiditate din primele trei trimestre din 2006, cresterea este de 16%. Astfel, se poate observa atingerea in noua luni a valorii din intreg anul trecut, la aceasta situatie contribuind, dupa cum a declarat un oficial sibian, "atat rulajul superior, cat si preturile mai mari ale cotatiilor".
Pe piata raportului euro/leu cu scadenta la sfarsitul anului, evolutia preturilor a fost una descendenta, investitorii urmand directia din piata valutara. Saptamana a inceput la preturi de 3,39 - 3,415 lei, valori care s-au mentinut pana la jumatatea ei, pentru ca vineri euro sa scada de la 3,39 la 3,36 lei.
"Prabusirea dolarului fata de euro a crescut interesul speculatorilor pentru monedele emergente, cu grad mai ridicat de risc", observa un broker. "Perspectivele unei majorari a dobanzii de politica monetara a BNR, datorita tendintelor de derapaj ale inflatiei, ar putea avea ca efect deprecierea euro pana la sfarsitul anului la 3,3 lei".
Pentru scadentele de anul viitor, preturile de cotare au fost de 3,4375 lei pentru martie si 3,3 lei pentru iunie.
Foarte interesanta a fost evolutia de saptamana trecuta a pietei, unde se tranzactioneaza uncia de aur, in special pe scadenta de la sfarsitul saptamanii trecute. Investitorii din piata au incercat sa profite atat de cresterea preturilor pe pietele internationale, cat si de evolutia raportului euro/leu, avand in vedere ca raportarea la scadenta se face la pretul in lei al unciei anuntat de BNR. Pentru sfarsitul anului, preturile de cotare au fluctuat intre 726,5 si 735,5 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.