Cazul Parcului Bordei va fi discutat din nou de consilierii generali ai Capitalei intr-o sedinta extraordinara convocata maine. Costica Constanda vrea sa obtina si dreptul de a construi intr-o zona centrala a zonei verzi si terenul din spatele Guvern
Cazul Parcului Bordei va fi discutat din nou de consilierii generali ai Capitalei intr-o sedinta extraordinara convocata maine. Costica Constanda vrea sa obtina si dreptul de a construi intr-o zona centrala a zonei verzi si terenul din spatele Guvernului. Deocamdata a reusit sa blocheze conturile municipalitatii cu ajutorul unui executor judecatoresc. Ca asa-i in Romania.

Negocierile din ultimele zile dintre proprietarul Parcului Bordei si alesii locali ai Capitalei au dus la convocarea sedintei de maine a Consiliului General. Pe ordinea de zi au fost trecute doua proiecte de hotarare. Primul vizeaza aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru o parte din terenul de 3,3 hectare situat pe malul Lacului Floreasca - adica Parcul Bordei - , document care i-ar permite lui Constanda sa ridice cladiri de birouri si blocuri de locuinte pe suprafata respectiva.

Prin al doilea proiect, alesii locali vor sa-l imputerniceasca pe primarul Videanu pentru a negocia cu Constanda si a semna o conventie pentru un nou schimb de terenuri. "Vreau sa-mi asum acest lucru. Din cauza celor 17 milioane de euro imputate municipalitatii pentru neaprobarea PUZ cerut de Constanda, mi-au fost blocate toate conturile primariei, nu mai pot sa fac nici o plata. Mi se pare un abuz incredibil din partea executorului judecatoresc", ne-a declarat Videanu.


NEGOCIERI IN FAVOAREA AFACERISTULUI. Variantele propuse de Constanda sunt urmatoarele: renunta la despagubirile de 17 milioane de euro pe care le imputa Primariei daca alesii locali ii vor aproba un PUZ pe 5.000 de metri patrati si un schimb de terenuri pentru suprafata care va ramane neconstruita, adica 28.000 de metri patrati, sau il lasa sa construiasca pe toata suprafata din parc si pe terenul pe care urma sa-l primeasca la schimb, Depoul RATB din Piata Victoriei, sa se amenajeze un parc. Surse din cadrul municipalitatii ne-au declarat ca prima varianta va fi agreata de consilieri, astfel incat maine va fi aprobat proiectul prin care i se va permite lui Constanda sa construiasca pe circa 5.000 de metri patrati. Pentru diferenta de teren, adica 2,8 hectare, consilierii municipali ar trebui sa fie de acord cu un nou schimb de terenuri. In acest mod, afaceristul "va impusca doi iepuri deodata", va construi si pe zona verde, si va primi si un alt teren la schimb intr-o zona foarte bine cotata a Bucurestiului.


AMANAT SI TOT AMANAT. Terenul de 3,3 hectare din Parcul Bordei a devenit proprietatea lui Costica Constanda in 2003, in urma unei dispozitii de primar general pe Legea 10/2001, pe vremea cand la sefia Capitalei era Traian Basescu. Potrivit prevederilor urbanistice in vigoare, Constanda nu poate sa construiasca pe o suprafata mai mare de 15% din actuala intindere a parcului, iar cladirile nu pot sa aiba o inaltime mai mare de parter plus doua etaje. Cu toate acestea, potrivit unei sentinte a Curtii de Apel Bucuresti, Constanda a obtinut dreptul de a construi pe o treime din suprafata parcului un ansamblu de imobile cu o inaltime de parter plus patru etaje. Controversatul proiect imobiliar "Bordei" a fost amanat de mai multe ori pana acum in CGMB, dupa ce a fost scos de pe ordinea de zi a sedintei Consiliului de la data de 13 iulie chiar de beneficiar, care a solicitat alesilor locali amanarea discutiilor pana la redactarea sentintei Curtii de Apel Bucuresti.


ABUZ
"Vreau sa-mi asum acest lucru. Mi-au fost blocate toate conturile primariei, nu mai pot sa fac nici o plata. Mi se pare un abuz incredibil din partea executorului judecatoresc"
Adriean Videanu, primar general


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.