Iritat de o contramanifestatie la care participau citeva zeci de persoane, seful statului a facut doar act de prezenta in Piata Universitatii si a renuntat sa mai dea raportul promis in ziua referendumului.

Seful statului s-a lasat asteptat ore bune simbata, in Piata Universitatii. Cum nu se comunicase ora exacta la care isi va face aparitia, s-a spus doar ca va veni dupa ora 16.00, unii dintre sustinatorii lui Basescu, care nu au primit indicatii precise pe linie de partid, au stat timp de patru ore cu ochii pe ceas. La fel si adversarii care, la convocarea PNTCD si a fostului presedinte Emil Constantinescu, au organizat o contramanifestatie peste drum de Teatrul National, in fata Facultatii de Arhitectura.

Ca de fiecare data cind Basescu are cite-o actiune „spontana" in Piata Universitatii, scena si boxele erau la locul lor. Oficial se derula un concert cu ocazia Zilei persoanelor de virsta a treia. Alaturi de Primaria Capitalei, printre ONG-urile care au simtit nevoia sa marcheze ziua persoanelor in virsta s-a numarat si Civic Media, care a participat activ si la mitingurile spontane pro-Basescu din perioada suspendarii. Simbata, in Piata Universitatii s-au servit melodii populare, de pahar si romante.

In aceste acorduri si-a facut aparitia in zona Gigi Becali. N-a prea avut succes, fiind fluierat de ambele tabere. Abia dupa plecarea acestuia a ajuns si seful statului. La ora 19.48, Basescu a descins la bordul autoturismului personal. A stat 49 de minute, plecind la ora 20.37. Primii romani cu care Basescu a simtit nevoia sa se imbratiseze au fost niste vechi cunostinte: Emil Boc, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu si Elena Udrea. Erau acolo si fiicele sale, Elena si Ioana, cea din urma purtind un tricou cu inscriptia: „Fan Traian Basescu". Dupa o sesiune de pupaturi, alte imbratisari, stringeri de miini, ridicari de copii in brate, scurte audiente ad-hoc si autografe, seful statului s-a urcat pe scena. A vorbit trei minute. El i-a rugat pe jandarmi sa-i lase pe cei aflati in fata Facultatii de Arhitectura sa li se alature, argumentind ca este timpul ca „romanii sa nu mai fie despartiti de garduri". Cum schema n-a iesit, Basescu a parasit scena si s-a retras alaturi de liderii PD intr-un cort.

La fel cum in aprilie nu si-a tinut promisiunea de a-si da demisia „in cinci minute" din functia de presedinte al Romaniei, imediat ce Parlamentul ii va fi votat suspendarea, simbata seara, el nu si-a tinut cuvintul de a le da raportul romanilor. Daca atunci motiva ca adversarii sai urmareau, de fapt, punerea sub acuzare pentru fapte inventate, de aceasta data a adus drept argument atmosfera creata de contramanifestatia de peste drum la care participau mai putin de 50 de oameni.

La plecare, Basescu a raspuns si la acuzatiile aduse de Emil Constantinescu, potrivit carora nu are nici o legatura cu „spiritul Pietei Universitatii". Presedintele le-a spus jurnalistilor ca, daca spui ca esti luptator impotriva Securitatii si la final spui ca te-a invins Securitatea, este clar ca nu ai putut sa invingi si atunci „taci si mergi mai departe". Basescu a precizat ca el nu s-a declarat niciodata anticomunist sau antisecurist, dar a facut ceea ce trebuia din acest punct de vedere. El a spus ca este vorba despre deschiderea arhivelor Securitatii si despre condamnarea comunismului.

La plecarea din piata, luat la intrebari de presa, Traian Basescu a venit cu justificari pentru neprezentarea raportului, laudindu-se ca ar fi venit acolo si in ultima simbata din luna iunie, numai ca romanii nu au ajuns din cauza caniculei, „erau 30-35 de grade, poate chiar mai mult". Din datele meteorologice ale zilei de 30 iunie 2007 rezulta ca in Bucuresti, la ora 17.00, erau mai putin de 30 de grade, adica 29 de grade Celsius.

Alarme cu bombe, aproape de miting In timp ce Traian Basescu se afla in Piata Universitatii, la mai putin de un kilometru distanta s-au inregistrat doua alarme cu bomba. Pirotehnistii din Inspectoratul General al Politiei Romane au fost chemati la ora 20.00, pe Bulevardul Pache Protopopescu, dupa un apel primit de la un agent al unei firme de paza. Imbracati in costume de protectie, asemanatoare cu cele ale unor astronauti, ei au blocat circulatia in zona si au trecut la verificari. Insa, desi perimetrul a fost izolat, multimea de curiosi nu a fost deloc speriata, ci fascinata de robotelul pirotehnistilor pe care l-au fotografiat in timp ce acesta incerca sa scaneze pachetul considerat periculos. In el s-au gasit flori. Cealalta alarma, de la ora 21.00, de pe Strada Traian, din apropierea Foisorului de Foc, a fost tot falsa. (G.G.)