Noul ambasador al Frantei la Bucuresti, Henri Paul, a acordat, in exclusivitate pentru Cotidianul, primul sau interviu.Henri Paul este la primul sau postca ambasador S-a modificat ceva in relatiile franco-romane de la venirea la putere a presedintelui Sarkozy? S-a schimbat diplomatia franceza, in orice caz. A devenit extrem de dinamica si exista o vointa de relansare - in relatiile franco-americane, a tratatului simplificat al UE. Presedintele Sarkozy va veni in Romania, asa cum a promis. Nu mai exista "noua Europa si vechea Europa", ci o singura Europa, a celor 27, care are un cuvint de spus in lume.

Ce aduce Romania Uniunii Europene?

Romania are una din cele mai lungi frontiere ale UE si este plasata intr-o zona foarte importanta pentru noua politica energetica. Gazoductul Nabucco este un exemplu foarte bun. De asemenea, in politica UE privind imigratia: romanii vor sa emigreze in alte tari europene si trebuie ana-lizat cum sint ei primiti (iar Franta a deschis piata muncii pentru romani intr-un numar mare de domenii). Exista si problema romilor, care afecteaza atit Romania, cit si Franta si restul Europei. Franta a abordat o politica de repatriere voluntara a romilor, pe care ii ajutam sa se reinstaleze aici, in Romania.

Nu exista riscul ca, oferind bani acestor cetateni pentru a se repatria, ei sa se intoarca ulterior in Franta pentru a beneficia inca o data de ajutoare?

Voi merge sa ii intilnesc, linga Timisoara, unde sint reinstalati, pentru a vedea cum decurg lucrurile. Lucram cu o ONG si stiu ca aceste persoane sint verificate, timp de un an.

De ce ati ales Bucurestiul ca prim post al carierei dumnea-voastra diplomatice?

Auzisem numai lucruri bune despre Bucuresti, de la ministrul Culturii, Renaud Donnedieu de Vabres, cind ii eram director de cabinet. A fost aici la inaugurarea expozitiei „Umbre si lumini" si mi-a povestit ca vizita sa a fost formidabila. Toti cei care venisera aici s-au intors foarte incintati de oras si de locuitorii sai.

Si acum, ca sinteti aici, cum vi se pare orasul?

Este plin de sarm si mereu surprinzator. Intotdeauna gasesti, in spatele unei portite, cite o curte interesanta, case care ma uimesc, cind ma plimb pe jos.

Imi place, de exemplu, atmosfera creata de vinzatorii de carti de la Universitate, malurile Dimbovitei ma fac sa ma gindesc la canalele din Saint Martin. Sint multe lucruri frumoase, bisericuta Stavropoleos, Caru’ cu bere imi plac mult.

Ati lucrat in domeniul cinematografiei. Ce parere v-a facut filmul lui Cristian Mungiu, „4, 3, 2…"

O sa va surprinda acest lucru, dar inca nu am reusit sa-l vad, o sa-l vad cu prima ocazie. Sint insa foarte bucuros de succesele cinematografiei romanesti. Exista azi in Romania o generatie de oameni de mare calitate care nu mai vor sa plece din tara. Aceasta este, probabil, una din cele mai mari bogatii ale Romaniei de azi. Si in Franta cineastii se pling de ajutorul primit de la stat. Cred insa ca in Romania trebuie facute multe lucruri in ceea ce priveste ci-nematografia, in primul rind in domeniul salilor de cinema. Eu voi renova Sala de cinematograf „Elvira Popescu", pentru ca inclusiv aceasta sala isi pierde spectatorii. Sunetul se va ameliora pina la sfirsitul anului, s-ar putea sa infiintam si o cafenea.

Cine i-a trimis lui Sarkozy „o mie de sarutari", intr-o misterioasa scrisoare, pe www.cotidianul.ro/select