Septembrie a fost cea mai agitata luna pentru moneda nationala, care a pierdut in fata euro 8,4 bani, castingand in schimb 2,74 bani, comparativ cu dolarul. Evolutia cotatiilor din piata valutara a fost influentata atat de factori interni, cat si de
Septembrie a fost cea mai agitata luna pentru moneda nationala, care a pierdut in fata euro 8,4 bani, castingand in schimb 2,74 bani, comparativ cu dolarul. Evolutia cotatiilor din piata valutara a fost influentata atat de factori interni, cat si de cei externi. Cresterea inflatiei, a deficitelor de cont si comercial, dar si teama speculatorilor de interventiile BNR in piata, rezerva sa valutara urcand la peste 26,3 miliarde euro, au reprezentat factorii interni care au presat asupra leului. De altfel, decizia bancii centrale de a lasa nemodificata dobanda sa de politica monetara la 7% nu a avut influente deosebite asupra pietei. Criza declansata pe marile piete financiare de situatia exploziva din sistemul de credite ipotecare cu grad mare de risc din SUA, care a necesitat interventia marilor banci centrale si decizia de la jumatatea lunii a Rezervei Federale americane de a reduce dobanda sa de politica monetara de la 5,25 la 4,75% pentru a preintampina intrarea economiei de peste Ocean in recesiune, au reprezentat principalii factori externi. Pe acest fond a existat o presiune foarte mare asupra monedei nationale, speculatorii marcandu-si pozitiile si iesind din piata, euro urcand pe 21 septembrie, in circa o ora, de la 3,37 la 3,43 lei. Saptamana trecuta insa leul a profitat de deprecierea dolarului, euro atingand zilnic noi maxime istorice, fondurile straine revenind pe pietele emergente pentru a profita de randamentele mai mari pe care le pot obtine. Astfel, daca la inceputul saptamanii cursul euro era de 3,3839 lei, vineri el a coborat la 3,3559 lei, moneda nationala beneficiind si de "suportul" dobanzilor overnigt si one week care au urcat la 7 - 8%, ca urmare a nevoii de lichiditate din piata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.