Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, este de parere ca economiile realizate de populatie ar trebui facute in lei si nu recomanda schimbarile frecvente ale monedei de economisire, avand in vedere costurile asociate."Cat o
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, este de parere ca economiile realizate de populatie ar trebui facute in lei si nu recomanda schimbarile frecvente ale monedei de economisire, avand in vedere costurile asociate."Cat o sa fiu guvernator si dupa aceea, o sa am un singur sfat - sa tineti (economiile - n.r.) in lei", a afirmat, ieri, Mugur Isarescu, in cadrul evenimentului "Conferintele Teatrului National".
Totodata, guvernatorul a aratat ca in anumite situatii, de exemplu in cazul celor care calatoresc frecvent in strainatate, economisirea ar putea fi facuta si in valuta."Va sfatuiesc sa tineti (economiile - n.r.) in lei. Cel mai bine este sa nu va jucati cu banii dintr-o parte in alta. Va fi din ce in ce mai impredictibil ce se intampla cu cursul. Plus ca sunt si comisioanele bancilor. Daca vrei sa calatoresti poti sa tii si in valuta", a spus Isarescu."Dobanda nu poate fi mult prea mare, pentru ca este un castig pentru cea mai vulgara forma de activitate. Nu faci nimic si castigi", a spus Isarescu, adaugand ca in istorie dobanda reala s-a situat in jurul nivelurilor de 1-2%.
Inflatia, "cea mai perfida boala a societatii"
Banca Nationala a Romaniei poate majora dobanda de politica monetara daca nu exista ajustari ale politicii fiscale, in caz contrar aparand pericolul unor corectii care se vor reflecta in avansul inflatiei, "cea mai perfida boala a societatii", a afirmat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu. El a raspuns astfel unui comentariu facut de un pensionar prezent la eveniment care avusese, inainte de 1990, carnete de depozite la CEC si care a descoperit ca a ramas fara fonduri in momentul in care a vrut sa le retraga, in 2006."Este un exemplu concludent despre cat de devastatoare poate fi inflatia, care a dus la deprecierea leului, care baga mana in buzunar. Daca n-ai curaj sa iesi in public, sa zici ca nivelul consumului este prea ridicat, economia are aceasta capacitate de a se autoregla. Este o forma perfida de autoreglare", a explicat Isarescu.
"Tinta" euro ramane pentru 2014
Banca Nationala a Romaniei mentine obiectivul referitor la adoptarea monedei europene in 2014, cu posibilitate de devansare a datei, potrivit guvernatorului bancii centrale, Mugur Isarescu, in pofida unor comentarii recente ale Fitch Ratings care anticipeaza trecerea la euro in 2015."Noi (BNR - n.r.) mentinem 2014, cu mentiunea ca daca lucrurile merg bine, ne putem gandi la devansare", a afirmat, ieri, Mugur Isarescu, raspunzand unei intrebari pe aceasta tema.
Superstitia lui Isarescu
Mugur Isarescu a afirmat ca a devenit superstitios cand, dupa 1990, rezerva de aur a bancii centrale a crescut rapid, avand in vedere ca in istorie, situatia Romaniei se complica atunci cand cantitatea de aur depasea 100 de tone. "Cand rezerva de aur a Bancii Nationale a Romaniei a crescut rapid dupa 1990, am devenit superstitios, pentru ca (in istorie - n.r.) atunci cand a depasit 100 de tone, s-a intamplat ceva", a afirmat, ieri, Mugur Isarescu, in cadrul evenimentului de la Teatrul National. "Inainte de razboi am avut neinspiratia sa ducem aurul la rusi, pentru protejare.
In perioada interbelica, rezerva a atins varful istoric de 220 de tone de aur si apoi am patit-o iar, in 1953, rezeva fiind doar de 20-30 de tone de aur. Nu l-am mai pierdut ca in primul Razboi Mondial, ci altfel, platind datoriile", a spus Isarescu. El a mentionat sa dupa ce a preluat postul de guvernator, a coborat sa vada rezerva de aur a BNR, precizand ca imaginea aceea este una pe care nu poate sa o uite. La sfarsitul lunii august, rezerva de aur a BNR era de 104,7 tone, valoarea acesteia fiind de 1,64 miliarde euro. (E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.