17 ani de „Catavencu", ani buni de „Tabu", Radio Guerrilla, „Salvati Delta!". De marti, Liviu Mihaiu incepe al doilea sezon „Intre bine si rau", pe TVR 1.

De ce iti place sa te expui?

Nu-mi place sa fiu un om serios, asa ca ma expun la soare, la lupta, la vicisitudini, la critica, la glume, la filajul serviciilor secrete, la invidia lumii noastre de cacao, la nemultumirile patronale, ce mai, sint expus ca o expozitie de duminica in aer liber! Nu e usor, dar uneori imi iese. Stiu ca nu sint un zimbaret, vreun amabil sau vreun onorabil pervers ca sa stau ascuns si sa simulez modestia. Dar am inceput sa ma dau cu creme anti.

Care-i secretul emisiunii de pe TVR 1?

Nu e un secret, „Intre bine si rau" de marti, de la TVR 1, e o potriveala fericita intre formatul BBC, priceperea regizorului artistic, adaptabilitatea producatorului, instinctul pentru subiect si, cu voia dvs., ultimul de pe lista, farmecul „host"-ului, cum se zice acum pe la noi, pe plaiurile mioritice. O emisiune e ca o circiuma cu pretentii: bagi bani in mahonul de pe pereti si in tacimurile de argint, dar fara vad si bucatar bun nu-ti intra nimeni.

Cum combati cu pixul pe hirtie? Cum combati cu vorba pe ecran?

Beneficiez de o scoala rarisima in presa romaneasca: „Catavencu". Aici se-nvata combatutul cu pixul, greutatea si discernamintul vorbelor, libertatea de a spune ce gindesti intr-un fel „impresionist". Altfel nu puteam sa fac radio, televiziune, militantism civic sau reviste pentru femei. Experienta de 17 ani in presa m-a preumblat nu numai prin toate momentele importante ale istoriei postdecembriste, ci si prin mai toate formele de jurnalism. Nu mi s-au schimbat idealurile civice, ci s-a rafinat modul de a infige in creierul oamenilor steagul problemelor comunitare. Consider ca aceasta forma simbiotica de jurnalism si activism social este un maxim in meseria pe care o practic. Ce spui sau scrii e bine sa se vada si sa se continue si pe trotuar sau in birourile ministeriale.

Mai vrei sa schimbi lumea sau doar sa-ti iei banul?

Un profesor al meu, Ioan Balin, m-a avertizat la inceputurile devenirii mele profesionale: „Nu te pune cu vremurile ca te vor tiri dupa ele!". Dar mie-mi plac sporturile extreme. Da, evident, as vrea sa salvez Delta, padurile, marea, macar bucati din Romania, daca nu lumea intreaga. Nu mi-am facut din bani un scop sau o masca sociala, banii sint buni pentru educatia copiilor si pentru sanatatea familiei, nimic mai mult. Nu vreau sa ma inarmez cu capital, asta s-o faca Bush si cu prietenii lui, petrolistii!Tine la mase sa fii „rau"?

Tine. Insa modelul de ziarist inchizitorial care domina peisajul tv din Romania a inceput sa ma plictiseasca de moarte.

Nu-mi place de mine cind sint rau, as vrea mai degraba sa fiu doar bun si sa rid cu gura pina la urechi. De aceea am initiat Radio Guerrilla, pentru ca acolo pot sa ma rid, sa spun cu ochii-n tavan ce-mi trece prin cap, acolo esti mult mai liber decit in televiziune.