Alegatorii din Ucraina au votat ieri in cadrul unui scrutin legislativ anticipat, initiat de presedintele prooccidental Viktor Iuscenko pentru a pune capat mai multor luni de conlucrare dificila cu tabara premierului prorus Viktor Ianukovici, dupa al
Alegatorii din Ucraina au votat ieri in cadrul unui scrutin legislativ anticipat, initiat de presedintele prooccidental Viktor Iuscenko pentru a pune capat mai multor luni de conlucrare dificila cu tabara premierului prorus Viktor Ianukovici, dupa alegerile din martie 2006, transmite Rompres.
Sanse reale de a depasi pragul electoral de 3% au doar patru sau cinci formatiuni politice: Partidul Regiunilor, al premierului Viktor Ianukovici, cu cele mai multe mandate in fosta Rada Suprema si creditat cu cele mai multe intentii de vot, Blocul Iuliei Timosenko si cea de-a doua formatiune portocalie, Blocul proprezidential Ucraina Noastra - Autoapararea Populara, precum si Partidul Comunist si, la limita, Blocul lui Vladimir Litvin, considerat un posibil aliat al fortelor proprezidentiale.
Viitor incert
Conform sondajelor de opinie, nici o formatiune politica nu va obtine majoritatea de jumatate plus unu din mandate in Rada Suprema, astfel incat, pentru formarea guvernului si desemnarea noului premier va fi nevoie de crearea mai intai a unei coalitii parlamentare majoritare. Analistii politici de la Kiev considera insa ca un guvern de coalitie ar risca prelungirea crizei politice.
Potrivit ultimelor sondaje de opinie, formatiunea premierului Ianukovici ar urma sa obtina cel mai bun rezultat in alegerile de duminica, fiind cotata cu 37% din intentiile de vot, in timp ce Blocul Timosenko ar urma sa obtina 23% din sufragii, iar partidul prezidential aproximativ 13%. Presedintele Iuscenko s-a declarat favorabil crearii unei coalitii intre formatiunea sa "Ucraina Noastra-Autoapararea Populara" si Blocul Iuliei Timosenko, fosta sa aliata in timpul "revolutiei portocalii" din 2004, devenita apoi rivala sa dupa inlaturarea ei din postul de prim ministru in 2005. Viktor Iuscenko a respins de facto posibilitatea unei aliante cu rivalul sau prorus, actualul premier Viktor Ianukovici, disputele dintre cei doi ducand la declansarea alegerilor anticipate. Autoritatile de la Kiev au luat masuri sporite de securitate in contextul unor posibile proteste in ziua scrutinului. Piata Independentei, locul unde a avut loc in 2004 "revolutia portocalie", ar putea sa fie din nou ocupata de sustinatorii presedintelui sau de cei ai premierului.
Intre Iuscenko si Ianukovici
Presedintele pro-occidental al Ucrainei Viktor Iuscenko a lansat sambata un apel compatriotilor sai pentru a pune capat "haosului" si a face "o alegere inteleapta" intre "trecut" si "schimbari", declarandu-se increzator in victoria "democratiei" la alegerile legislative de ieri. "Exista destul haos, stagnare si actuale false reforme", a declarat Iuscenko, adresandu-se natiunii la televiziune, intr-o aluzie la partidul pro-rus al rivalului sau si prim-ministru, Viktor Ianukovici, Partidul Regiunilor.
Premierul ucrainean prorus Viktor Ianukovici s-a declarat increzator in victoria sa in alegerile legislative anticipate ce au loc duminica in Ucraina, afirmand totodata ca formatiunea sa ar putea contesta rezultatul votului in caz de fraude. "Sunt sigur ca vom castiga", a declarat Viktor Ianukovici dupa ce si-a exprimat dreptul la vot la o sectie de votare din centrul Kievului. "Nu vor mai fi alegeri anticipate in Ucraina", a adaugat premierul ucrainean. El nu a exclus posibilitatea de a nu recunoaste rezultatele alegerilor in cazul in care vor fie constatate fraude masive.
Europarlamentarul roman Adrian Severin, seful delegatiei de 14 observatori europeni la alegerile parlamentare anticipate din Ucraina a apreciat ca scrutinul de duminica nu va rezolva problemele majore de pe scena politica ucraineana, insa poate crea un context politic favorabil realizarii reformelor pe toate planurile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.