Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, este de parere ca economiile realizate de populatie ar trebui facute in lei si nu recomanda schimbarile frecvente ale monedei de economisire, avand in vedere costurile asociate.
 "Cat o sa fiu guvernator si
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, este de parere ca economiile realizate de populatie ar trebui facute in lei si nu recomanda schimbarile frecvente ale monedei de economisire, avand in vedere costurile asociate.
"Cat o sa fiu guvernator si dupa aceea, o sa am un singur sfat - sa tineti (economiile - n.r.) in lei. Neprotectia depunatorilor a erodat foarte mult increderea in lei", a afirmat, ieri, Mugur Isarescu.
Totodata, guvernatorul a aratat ca in anumite situatii, de exemplu in cazul celor care calatoresc frecvent in strainatate, economisirea ar putea fi facuta si in valuta.
"Va sfatuiesc sa tineti (economiile - n.r.) in lei. Cel mai bine este sa nu va jucati cu banii dintr-o parte in alta. Va fi din ce in ce mai impredictibil ce se intampla cu cursul. Plus ca sunt si comisioanele bancilor. Daca vrei sa calatoresti, poti sa tii si in valuta", a spus Isarescu.
Referindu-se la dobanda reala, guvernatorul a aratat ca aceasta trebuie sa fie pozitiva.
"Dobanda nu poate fi mult prea mare, pentru ca este un castig pentru cea mai vulgara forma de activitate. Nu faci nimic si castigi", a spus Isarescu, adaugand ca in istorie dobanda reala s-a situat in jurul nivelurilor de 1-2%.
Pentru dobanzi de peste 3-4%, ratele de profit ale proiectelor derulate ar trebui sa fie de minim 10-20%, a precizat guvernatorul.
"Pana in 2014, rata reala a dobanzii se va situa pe partea de sus", a adaugat Isarescu.
In ceea ce priveste creditarea, guvernatorul a reafirmat ca BNR nu se opune contractarii de imprumuturi in valuta, in cazul creditelor ipotecare. "N-am o problema cu creditele ipotecare in euro, pentru ca sunt contractate pe o perioada de 30-40 de ani. Suntem impotriva creditului de consum in euro, pentru cei care nu au nicio treaba cu castigurile in euro", a aratat Isarescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.