Asistam in ultimele doua saptamani la un linsaj politic si mediatic. De cand a fost anuntat drept unul din capii de lista ai PNL, Daniel Daianu s-a trezit cu o ploaie de pietre in cap. Din pacate, desi traim intr-o tara crestina, prea putini sunt ace
Asistam in ultimele doua saptamani la un linsaj politic si mediatic. De cand a fost anuntat drept unul din capii de lista ai PNL, Daniel Daianu s-a trezit cu o ploaie de pietre in cap. Din pacate, desi traim intr-o tara crestina, prea putini sunt aceia care tin cont de pildele si indemnurile lui Isus Christos. Degeaba le spune Fiul Domnului gloatelor si indivizilor sa ridice primul piatra cel fara de pacat. La noi, obiceiul lapidarii publice nu are limite. Iar de cand exista Internetul si e-mail-ul, cei mai ticalosi si imorali se ascund sub pavaza anonimitatii, nu doar ca arunce cu piatra, dar ca sa te loveasca pe la spate, in somn, sa-ti atace chiar familia. "Grupurile urii" ("hate-speech groups") sunt numeroase, iar prea putini au curajul sa se ridice impotriva subculturii resentimentului, care la noi pare mai mare decat la altii, in ciuda proverbului cu "capra vecinului". Ma ingrijoreaza ca sunt prea putini cei care il apara pe Daniel Daianu. Asa cum au fost prea putini care l-au aparat la inceput pe Ioan Mihai Pacepa (acum s-au mai inmultit).
Nu mai expun toate faptele din "cazul Daianu" (le-am expus partial in "Ziua de Cluj" si le voi expune in detaliu intr-o carte la care lucrez). Desi CNSAS si-a dat verdictul (in unanimitate) cu privire la faptul ca Daniel Daianu nu a facut politie politica, desi a spus totul (de nenumarate ori, ba chiar cu un deceniu si jumatate inaintea altora) in legatura cu o optiune facuta la 23 de ani (intrarea in DIE), dar si despre optiunea facuta la 26 de ani (iesirea din DIE), cei care au chef sa dea cu piatra tot nu s-au potolit. Acum ii ataca parintii. Oare ce vina are Daianu - care isi iubeste si isi respecta parintii si familia - ca bunicul sau a fost de stanga si ilegalist, iar parintii sai au lucrat la Securitate? Ce vina are el si toti care s-au nascut sau ne-am nascut in comunism? S-au pus vreodata judecatorii de ocazie in pielea lui? Eu cred ca Daniel Daianu trebuie si mai mult apreciat pentru ceea ce a facut in tinerete. Avand ambii parinti in Securitate, i s-a parut o implinire profesionala (si familiala) sa intre in DIE, care grupa "elita Securitatii". Cand a vazut insa ce era acolo, s-a ingrozit. Iar dupa ce s-a mai dus si in SUA (singura sa deplasare), pentru el a fost clar nu doar ca facuse alegerea gresita (sa intre in DIE), dar si ca se nascuse unde nu trebuie, intr-o tara comunista totalitara (unii nu si-au dat seama de asta inainte sa cada comunismul, iar altii nici dupa). Si ce putea sa faca intr-o asemenea situatie? Cand a iesit din DIE, si mai ales inainte, a trebuit sa infrunte infernul confruntarii cu parintii, care nu l-au inteles si nu l-au aprobat.
Ca si Pacepa, Daianu a inteles ca nu are ce sa mai caute in DIE. Spre deosebire de Pacepa, el a ramas insa in tara. Tinea prea mult la parinti si isi iubea prea mult tara, ca sa defecteze sau sa emigreze. Dar ce conteaza asta pentru cei care dau cu cataroiul? Daianu este un om moral, care nu si-a ales nici tara, nici regimul si nici familia in care s-a nascut. Este greu, aproape imposibil sa iesi din astfel de situatii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.