Grupul de Investigatii Politice (GIP) a dat publicitatii luni originalele celor doua adrese ale SRI referitoare la Norica Nicolai si PNL, precum si inca doua adrese ale Serviciului referitoare tot la PNL si la intentia PSD de a-l inlocui pe Victor Ponta din functia de secretar al Camerei.

Cele doua noi adrese apartin tot Grupului de Evidenta din SRI, condus de Vasile Stanciu.

Una dintre adresele noi pe care le da publicitatii GIP, condus de Mugur Ciuvica, are urmatorul continut: "Domnule Director, Informatia prezentata se refera la intentia PSD de a-l inlocui pe Victor Ponta din functia de secretar al Camerei Deputatilor".

Cealalta adresa are urmatorul continut: "Domnule Director, Informatia prezentata se refera la unele intentii ale PNL". Aceasta adresa este vizata si semnata de prim-adjunctul SRI Florian Coldea si este datata 21 octombrie 2005.

GIP aminteste ca in 23 septembrie a publicat doua adrese ale Grupului de Evidenta din cadrul SRI, care demonstrau ca "SRI spioneaza un partid politic parlamentar si un senator al Romaniei".

GIP sustine ca, in 24 septembrie, directorul SRI, George Maior, "a mintit" in fata Comisiei parlamentare de control al SRI si in fata opiniei publice, declarand ca «nu au existat monitorizari asupra senatorului Norica Nicolai sau asupra unui partid politic oricare ar fi acela» si ca respinge «orice prejudecata sau judecata referitoare la actiuni de politie politica, monitorizari de partide ce ar fi imputate serviciului». In plus, directorul SRI, a solicitat un termen de 7 zile pentru a prezenta rezultatele unei anchete interne referitoare la documentele publicate de GIP.

George Maior a recunoscut, totusi, existenta in SRI a "Grupului de Evidenta", unitate ce se ocupa de ofiterii acoperiti ai Serviciului, se mai arata in comunicat.

Pe de alta parte, SRI a incercat sa intoxice presa furnizand informatii potrivit carora adresele s-ar referi la simple analize de presa sau la intalniri cu spioni rusi sau punand la indoiala autenticitatea documentelor prezentate de GIP, adauga sursa citata.

GIP precizeaza ca, in momentul in care a intrat in posesia documentelor prezentate in data de 23 septembrie, a avut "o intelegere" cu sursele sale. "Potrivit acestei intelegeri, in cazul in care SRI va nega faptul ca face politie politica, va tergiversa raspunsul sau va pune la indoiala autenticitatea adreselor, GIP va fi in masura sa prezinte atat originalele celor doua adrese, cat si noi dovezi ale faptului ca SRI face politie politica", se mai arata in comunicat.

Grupul de Investigatii Politice considera ca toate cele 4 adrese demonstreaza ca SRI face politie politica.

"Directorul SRI a mintit cand a declarat ca serviciul nu monitorizeaza partide si oameni politici. Dimpotriva, documentele pe care le publicam dovedesc ca Grupul de Evidenta, unitatea din SRI responsabila de ofiterii acoperiti, spioneaza partide politice si parlamentari romani", considera GIP.

Grupul adauga ca adresa referitoare la Victor Ponta este "cat se poate de graitoare": "In acest caz, Grupul de Evidenta realizeaza o informare despre dispute interne din PSD. (Victor Ponta a fost schimbat de PSD din functia de secretar al Camerei Deputatilor in septembrie 2006). In plus, schimbarea din functie a unui secretar al Camerei Deputatilor, este un fapt politic banal, ce tine de functionarea acestei institutii (membrii Birourilor Permanente sunt alesi, din 6 in 6 luni, la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare). Daca Grupul de Evidenta monitorizeaza pana si asemenea schimbari de rutina, este clar ca SRI supravegheaza permanent intreaga clasa politica din Romania".

In opinia GIP, politia politica este o practica a Serviciului Roman de Informatii ca institutie, nefiind vorba despre "episoade izolate".

"Una dintre adresele pe care le publicam azi este datata 21 octombrie 2005, ceea ce demonstreaza ca Grupul de Evidenta din SRI spioneaza partidele si liderii politici de cel putin doi ani. Pe de alta parte, toate cele 4 adrese sunt oficiale, fiind semnate de seful Grupului de Evidenta, generalul Vasile Stanciu. Adresele insotesc materiale pe care acesta le prezinta unuia dintre directorii SRI. Cele doua adrese referitoare la "intentiile" PNL sunt vizate si semnate de Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI. Una dintre adrese poarta stampila institutiei", se mai arata in comunicat.

GIP sustine ca activitatea de politie politica a SRI este coordonata de doi "apropiati" ai presedintelui Traian Basescu: generalul de brigada Vasile Stanciu, cel care, in calitate de "sef al Grupul de Evidenta", semneaza cele patru adrese si Florian Coldea, prim-adjunctul SRI care vizeaza si semneaza doua dintre adrese.

"Beneficiarul actiunilor de politie politica ale SRI este presedintele Traian Basescu. Pe fiecare dintre adresele originale exista o apostila scrisa de mana si semnata care indica in modul cel mai clar destinatarul final al materialelor SRI. Este vorba despre presedintele Romaniei, Traian Basescu. Notele de la SRI pe care presedintele Basescu le citeste zilnic se refera, asadar, la «afirmatiile» si «intentiile» parlamentarilor si ale partidelor politice. In calitate de beneficiar,presedintele Romaniei este si complicele SRI in activitatea de politie politica a acestei institutii. Desi stia foarte bine care sunt materialele la care se refera adresele publicate de GIP in 23 septembrie si ar fi avut ocazia sa se delimiteze de actiunile SRI, presedintele Basescu a tacut timp de o saptamana, incercand, alaturi de SRI, sa acopere acest scandal", adauga sursa citata.

In opinia GIPs George Maior trebuie sa vina la Comisia parlamentara de control al SRI nu doar cu un raport de ancheta, ci si cu demisia sa si a primului-adjunct Florian Coldea.

Grupul de Investigatii Politice solicita extinderea anchetei Comisiei parlamentare si asupra modului in care presedintele Basescu se foloseste de actiunile de politie politica ale SRI.

GIP anunta ca marti va depune cele patru documente la Comisia parlamentara de control al SRI.

Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, a publicat, in 23 septembrie, doua documente care ar demonstra ca SRI spioneaza PNL si pe senatorul liberal Norica Nicolai, respectiv doua adrese de insotire ale unor materiale realizate de Grupul de Evidenta din cadrul SRI, semnate de generalul Vasile Stanciu.

Intr-un comunicat intitulat "SRI face politie politica", Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, se arata ca adresele insotesc materiale pe care Stanciu le prezinta unuia dintre directorii SRI.

Prima adresa, prezentata de GIP in facsimil, are urmatorul continut: "Domnule Director, Informatia prezentata se refera la unele afirmatii ale senatorului PNL Norica Nicolai" si este semnata de generalul de brigada Vasile Stanciu in calitate de "Sef al Grupului de Evidenta".

Potrivit comunicatului, adresa este o dovada a faptului ca SRI urmareste un parlamentar roman - pe senatorul liberal Norica Nicolai, folosind pentru aceasta mijloace specifice serviciilor secrete. Continutul adresei este explicit: "Grupul de Evidenta" condus de generalul Stanciu a descoperit si prezinta o "informatie" referitoare la "unele afirmatii" ale Noricai Nicolai. Este vorba, asadar, de afirmatii ale senatorului pe care agentii SRI le-au aflat si despre care au considerat necesar sa-si informeze superiorii.

Cea de a doua adresa, data publicitatii de GIP, are urmatorul continut: "Domnule Director, Va prezentam un material referitor la intentia Partidului National Liberal de a coagula un «pol de dreapta liberal» in Republica Moldova, precum si reactii dupa recenta declaratie a presedintelui Traian Basescu referitoare la «aderarea Republicii Moldova la UE»".

Adresa este semnata de acelasi general Vasile Stanciu, este datata 20 iulie 2006, este stampilata, vizata si semnata de prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea.

GIP sustine ca adresa este o dovada a faptului ca SRI monitorizeaza un partid politic parlamentar, generalul Stanciu spunand explicit ca materialul pe care il transmite directorului SRI se refera la o "intentie" a PNL si anume aceea de "a coagula un pol de dreapta liberal" in Republica Moldova.

Mugur Ciuvica arata ca generalul Vasile Stanciu este o veche cunostinta a presedintelui Traian Basescu din perioada in care acesta din urma se afla la Anvers.

La inceputul lunii septembrie 2006, in presa au aparut documente potrivit carora Vasile Stanciu ar fi fost ofiter sub acoperire al Securitatii in Belgia, in perioada in care actualul presedinte a lucrat la Anvers (1987 - 1989). In urma acestor dezvaluiri, Traian Basescu a recunoscut public ca il cunoaste pe Vasile Stanciu din perioada in care se aflau amandoi in Belgia, iar in 2 octombrie 2006, la o luna de la izbucnirea acestui scandal, presedintele Basescu l-a trecut in rezerva pe generalul SRI Vasile Stanciu, precizeaza presedintele GIP.

Presedintele Comisiei SRI, liberalul Radu Stroe, a declarat, in urma cu o saptamana, intr-o conferinta de presa, ca documentele GIP se refera la perioada in care la conducerea SRI se afla Radu Timofte si ca va cere SRI originalele documentelor, materialele anexate, urmand sa discute cu aceia care le-au elaborat.

Directorul SRI George Maior a declarat, in urma cu o saptamana, dupa audierea in comisia SRI, ca nu poate confirma sau infirma autenticitatea documentelor prezentate de GIP si ca Serviciul a inceput o ancheta interna, care va dura o saptamana.

Fostul director al SRI Radu Timofte a declarat, pentru PRO TV, ca, in perioada in care el a condus Serviciul, SRI nu a urmarit nici un parlamentar si nici un partid politic. "Pana in 20 iulie 2006, cand am predat comanda SRI, nici PNL, nici un alt partid, nici Norica Nicolai sau alt parlamentar nu au fost urmariti si nu au facut obiectul unei supravegheri de partea SRI", a declarat Timofte.