Decizia Rezervei Federale Americane de a reduce la jumatatea lunii dobanda sa de politica monetara, de la 5,25 la 4,75%, si pe cea de refinantare de la 5,75 la 5,25%, a avut drept efect imediat atingerea, aproape zilnic, a unor noi maxime de catre eu
Decizia Rezervei Federale Americane de a reduce la jumatatea lunii dobanda sa de politica monetara, de la 5,25 la 4,75%, si pe cea de refinantare de la 5,75 la 5,25%, a avut drept efect imediat atingerea, aproape zilnic, a unor noi maxime de catre euro, care a urcat vinerea trecuta la 1,4278 dolari.
Paritatea a inceput saptamana la cotatii de 1,4086 - 1,4136 dolari, pentru ca vineri sa depaseasca rapid pragul de 1,42 dolari, chiar pe pietele americane, atingand maximul sau istoric de 1,4278 dolari.
Pietele anticipau doar o reducere de un sfert de punct procentual, iar faptul ca Fed a decis o taiere de jumatate de punct, prima reducere de dobanda din 2003 pana in prezent, a reprezentat momentul unei cresteri constante a vanzarilor de dolari.
Analistii sunt de parere ca perspectivele economiei SUA nu vor fi favorabile dolarului. In opinia lor, cresterea economiei americane, cea mai mare din lume, va incetini
intr-un ritm rapid in urmatoarele trimestre, astfel ca vor fi necesare noi reduceri ale dobanzii Fed. Se confirma astfel declaratiile de la inceputul anului ale fostului sef al Fed, Alan Greenspan, care anticipa intrarea in recesiune a economiei de peste Ocean, acesta considerand ca posibilitatea incetinirii economice este de 3 la 1. Din 1960 si pana acum, economia americana a fost de sapte ori in recesiune. Pe de alta parte, un alt factor care a condus la deprecierea monedei americane este si cresterea constanta a preturilor la materiile prime, in special a celor energetice, Greenspan prognozand o majorare a pretului la petrol pana la 100 de dolari pe baril, ceea ce va impulsiona cresterea deficitului bugetului SUA.
Scaderea dolarului a fost impulsionata si de speculatiile conform carora Arabia Saudita ar putea renunta la raportarea fixa a monedei locale fata de cea americana, anuntand in acest sens, cu ceva timp in urma, ca va urma si o schimbare a politicii de rezerve valutare, adoptand si euro in cosul de valute.
Nici macar faptul ca increderea intreprinzatorilor germani in economia nationala, cea mai mare din Europa, a scazut peste asteptari in septembrie 2007, ajungand la nivelul minim al ultimelor 19 luni, indicele Ifo, calculat pe un esantion de 7.000 de directori de companii, coborand la 104,2 puncte luna aceasta, de la 105,8 in august, nu a avut darul de a reduce interesul pentru achizitionarea de euro, a anuntat institutul german Ifo.
In ceea ce priveste paritatea dintre moneda unica si cea nipona, aceasta a urcat saptamana trecuta de la 161,96 - 162,71 yeni, la inceputul ei, la 163,78 yeni, la sfarsitul ei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.