Ceea ce surprinde este patima plasarii de o parte sau de alta a tezelor dezbatute. Fara prea mult rafinament sau argumente, liderii de opinie se plaseaza strict de o parte, fara a vedea si adevarul celuilalt. Maniheismul s-a reinstaurat ca in zilele
Ceea ce surprinde este patima plasarii de o parte sau de alta a tezelor dezbatute. Fara prea mult rafinament sau argumente, liderii de opinie se plaseaza strict de o parte, fara a vedea si adevarul celuilalt. Maniheismul s-a reinstaurat ca in zilele anilor '90. Ori esti cu mine, ori impotriva mea - tertium non datur.
Fara a explica sau a "se explica", oamenii se plaseaza radical de o anumita parte. Asa s-a nascut celebra sintagma "o anumita parte a presei". Orice informatie este filtrata si analizata din prisma unui referential al binelui pe care niciodata nimeni nu-l interogheaza. Doar eventuala apartenenta la un grup obliga la o conduita radicalizata si radicalizanta.
"Lumile" construite de astfel de discursuri dau nastere la bariere de netrecut si compromit maturizarea unei natiuni aflata la stadiul de adolescenta.
Astfel de discursuri radicale, la fel si incercarile de compromitere de ambele parti, duc inevitabil la eliminarea oricarei autoritati simbolice, morale sau publice. Fiecare grup isi promoveaza liderii sai, compromitandu-i pe ai celorlalti in incercarea disperata de a se impune in marea masa.
Urmarea acestei abordari, aflata la intersectia dintre propaganda si ideologie, readuce strigoii trecutului intr-o tara care se doreste purjata de metehnele trecutului.
Dosarele CNSAS asteapta, DNA asteapta. Nimic decisiv pana acum. Dupa 18 ani de CNAICO si lupta anticoruptie, de deconspirare a Securitatii, nu avem niciun vinovat.
Mai mult, presedintele Romaniei declara public un adevar zguduitor: "romanii stiu ca avem o clasa politica - creata de perioada de tranzitie - care nu ii mai reprezinta". Dar uita sa mentioneze ca si el este parte a aceleiasi clase politice. Ce spune presedintele este in mare masura adevarat. Dar generalizarea este ilicita. Sa fie oare Cristian Boureanu, Raluca Turcan, Teodor Stolojan politicieni "putrezi"? Chiar daca sunt creatiile politicii tranzitiei, mai exista politicieni care au sansa de a nu fi facut parte din putreziciunea acestor 18 ani.
Presedintele ar fi trebuit sa critice nu "clasa politica", ci pe aceia care folosesc politica drept forma ilicita de acces la resurse pentru ei sau grupurile lor. Presedintele Romaniei nu trebuie sa uite ca este un model, un reper pentru multi dintre cei care il asculta. Ca acesti oameni tind sa vada lumea prin ochii sai, cu referentialele pe care le invoca. Si asta trebuie sa-l faca responsabil. Generalizarile sunt extrem de periculoase. Si nu mergem mai departe cu analiza...
***
Motiunea de cenzura are toate sansele sa fie infranta de forta conservatoare a intereselor celor ce isi doresc pensie de parlamentar.
Caci trecerea motiunii si caderea Guvernului va arunca pe piata spectrul alegerilor anticipate, care sperie toate partidele. Pe unele pentru pierderile imediate, pe altele pentru pierderile pe termen mediu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.