Nascut pe 6 ianuarie 1927, artistul emerit David Ohanesian, interpretul magistral al rolului Oedip din celebra opera enesciana, a murit duminica seara, la varsta de 80 de ani. Personalitate marcanta a scenei lirice romanesti si europene,


Nascut pe 6 ianuarie 1927, artistul emerit David Ohanesian, interpretul magistral al rolului Oedip din celebra opera enesciana, a murit duminica seara, la varsta de 80 de ani. Personalitate marcanta a scenei lirice romanesti si europene, David Ohanesian a facut parte, alaturi Octav Enigarescu si Nicolae Herlea, din triada de aur a celor mai mari baritoni ai tarii. DEBUT. David Ohanesian a fost admis, in anul 1948, la Conservator, la clasa profesorului Aurel Costescu-Duca. Intre 1950 si 1958 a fost prim solist al Operei Romane din Cluj-Napoca, apoi pana in 1977, prim solist al Operei Romane din Bucuresti. Intre anii 1968-1977 a fost artist invitat al Operei din Hamburg, unde a cantat cu cei mai renumiti dirijori ai vremii si a avut ca parteneri de scena nume impresionante ale artei lirice universale: Mirella Freni, Gwyneth Jones, Raina Kabaivanska, Lucia Popp, Tatiana Troyanos, Leonie Rysanek, Luciano Pavarotti, Peter Schreier, Nicolai Gedda, Carlo Bergonzi, Herman Prey, Montserrat Caballe etc. CARIERA. Este cunoscut drept cel mai apreciat "Oedip" al secolului XX, opera pe care a cantat-o, pentru prima data in Romania, in anul 1958, in cadrul primului Festival International "George Enescu". Printre succesele importante din cariera sa se numara, insa, si alte roluri, precum: Rigoletto, Iago, Amonasro, Renato, Tannhauser. In 1999, maestrul a primit titlul de "Doctor Honoris Causa" al Academiei de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, pentru ca, un an mai tarziu, sa primeasca Ordinul National "Steaua Romaniei". In noiembrie 2006, baritonul David Ohanesian a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii "Ovidius" din Constanta. David Ohanesian a purtat rolul lui Oedip, din opera cu acelasi nume a lui George Enescu la Paris, Atena, Berlin, Sofia, Stockholm, Moscova, Lausanne, Wiessbaden. Cariera sa a cuprins peste 2.000 de spectacole. In 1986 a semnat, alaturi de Iosif Sava, lucrarea "Patima muzicii", aparuta la Editura muzicala, Bucuresti.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.