Am asteptat cu interes sfarsitul saptamanii trecute. Pentru ca nu era vorba doar de o zi de vineri. Nu. Era vinerea la care se incheia luna si al treilea trimestru. Era vineri, ziua care ar putea fi de referinta pentru cursul euro-leu luat in calcul pentru plata accizelor pentru tot anul 2007. Era sfarsit de trimestru III si inceputul ultimului sfert al anului.
Şi ce am vazut ? Am vazut un leu intarindu-se si un euro coborand pana la valoarea de 3,3559 lei. Am vazut un curs care vine in favoarea consumatorilor. Dar, de fapt, daca nu am vazut nimic?
Sa explic: pentru dumneavoastra, care este cursul din prima zi lucratoare a lunii octombrie? Permiteti-mi sa va spun cum este pentru mine: BNR nu mai comunica vreun curs oficial. Nu. BNR nu mai comunica azi un curs valutar valabil maine. Nu. BNR comunica doar un curs informativ, la ora 13.00 a fiecarei zi lucratoare. Iar in comunicatele trimise de BNR, se scrie "Cursul BNR de azi...". Şi atunci, este cursul de vineri, 28 septembrie, cel valabil pentru luni, in octombrie?
Parerea mea este ca nu. Ca trebuie sa asteptam cursul de azi - luni, 1 octombrie 2007, si abia apoi sa spunem, si noi, si Ministerul de finante - acesta este cursul valabil pentru accize pentru intreg anul 2008. Şi fac apel la legi. Ce spune Codul Fiscal legat de accize? Iata: "Valoarea in lei a accizelor, a taxei speciale pentru autovehicule si a impozitului la titeiul din productia interna se determina prin transformarea sumelor exprimat in echivalent euro la cursul de schimb valutar comunicat de BNR pentru prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent. Acest curs se utilizeaza pe toata perioada anului urmator".
Am intrebat la BNR. Şi, cu titlu informativ, am primit si un raspuns: "E o cutuma, e o obisnuinta a agentilor economici, ca, pana la ora comunicarii noului curs, valoarea oficiala de referinta sa fie considerata valabila". Dar dupa ora 13.00? Ei bine, dupa ora 13.00, avem un nou curs - acesta devine cel oficial.
Sigur, in calitate de agenti economici, va puteti intreba ce faceti in situatia in care trebuie sa emiteti o factura pentru ziua respectiva, si este pana in ora 13.00. Este simplu, aici poate actiona cutuma (cursul informativ comunicat de BNR in urma cu o zi). Asta pentru urgente. Dar daca nu? Atunci, dupa parerea mea, cursul devine cel comunicat in ziua respectiva.
Are cumva statul roman vreo urgenta in a stabili cursul valabil pentru accize? In niciun caz, pentru ca prima factura o va emite in luna februarie pentru ianuarie 2008. Asa ca e timp berechet pentru a respecta Codul fiscal si a lua in vedere valoarea euro din comunicatul BNR, respectiv din prima zi lucratoare a lunii octombrie.
A facut statul asa anul trecut? Eu cred ca anul trecut Ministerul Finantelor Publice a aplicat incorect Codul fiscal, avand in vedere un alt curs de referinta. De ce? Pentru ca anul trecut, pretul euro a inghetat la valoarea de 3,5334 lei pentru un euro, dar, atentie, acesta este cursul comunicat de BNR din data de 28 septembrie 2006. Iar cursul din prima zi lucratoare a lunii octombrie (2 octombrie) a fost de 3,5361. Dar de ce ar fi luat Ministerul Finantelor un curs gresit si ce efecte ar avea acest lucru? Vom vedea imediat, repet, daca interpretarea pe care eu o fac Codului fiscal este cea corecta.
Povestea cu acciza inghetata la un singur curs, cel din octombrie, a fost pentru prima data functionala anul acesta. Iata si cum spunea legea inainte: "Valoarea se determina la cursul de schimb valutar comunicat de BNR pentru ultima zi a lunii care precede inceputul trimestrului calendaristic".
Atentie, aici era ultima zi a trimestrului precedent. Şi care era cursul ? Cel comunicat de BNR in penultima zi a trimestrului anterior? In niciun caz. Ci cursul era chiar cel care facea obiectul informarii BNR in prima zi. Doar ca din 2007 s-a schimbat, se foloseste cursul primei zile din octombrie.
Eu cred ca reprezentanti ai Ministerului de Finante au uitat ce curs iau in vedere, si au aplicat, pentru intreg anul 2007, acciza, la un alt curs (cel cu o zi precedenta). O sa ma intrebati: "si ce daca?". Ei bine, chiar poate conta. In cazul acesta, cursul din 28 septembrie 2006 a fost mai mic cu 25 de lei vechi pentru un euro, fata de cursul din octombrie. O sa imi spuneti: foarte bine ca bugetul s-a pacalit, am platit acciza mai putin. Inclin sa cred ca nu e asa. Şi inclin sa cred ca statul ar fi urmat sa incaseze mai multi bani.
Pana la urma, ne vom lamuri cu valoarea de schimb avuta in vedere. Dar ceva deja ma enerveaza: comportamentul producatorilor de produse accizabile (carburanti, tutun, alcool). De ce? Pentru ca deja au impanzit opinia publica, ca domniile lor nu vor ieftini produsele doar pentru ca euro este mai ieftin. Oare Consiliul Concurentei aude acest lucru? Daca au pierderi producatorii respectivi, de ce nu majoreaza preturile chiar acum? Pentru ca nu pot. Pentru ca e concurenta, si daca cineva majoreaza preturile justificat sau nu, concurentii pot incheia prin a avea o mai mare cota de piata.
Dar nu, producatorii s-au obisnuit sa primeasca si de la stat. Concret, ieftinirea euro fata de anul trecut pe vremea asta cu 5,2 la suta ar trebui sa conduca la o ieftinire a carburantilor cu aproape 3%, adica cu 1.000 de lei pe litru (dupa calculele mele). Se va intampla acest lucru de la 1 ianuarie 2008?
Eu cred ca va trebui ca reprezentantii Consiliului Concurentei sa fie foarte atenti la acest lucru. Pentru ca, daca de la 1 ianuarie 2008, in conditiile in care ceilalti factori raman constanti (precum pretul petrolului), nu se opereaza o reducere de pret la consumatori, pentru ca taxele, desi sunt mai putin valoroase pentru buget, sunt insusite de producatori, atunci Consiliul Concurentei va trebui sa ia in calcul preturile si sa verifice posibile comportamente anticoncurentiale - precum intelegerea la pret. Iar acest lucru se lasa cu amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Acum, astept cu interes data de 1 ianuarie 2008, iar daca acest Consiliu al concurentei nu se va sesiza atunci, o voi face eu.