In ultima saptamana din luna septembrie, evolutia pietei de capital a fost inversa fata de cea a burselor externe, indicii inregistrand scaderi semnificative, de 2,5, pana la 3,5 procente. Valoarea totala a tranzactiilor bursiere s-a ridicat la suma
In ultima saptamana din luna septembrie, evolutia pietei de capital a fost inversa fata de cea a burselor externe, indicii inregistrand scaderi semnificative, de 2,5, pana la 3,5 procente. Valoarea totala a tranzactiilor bursiere s-a ridicat la suma de 214,7 milioane lei (63,97 milioane EUR), in scadere fata de saptamana anterioara, media zilnica fiind de aproximativ 42,93 milioane lei. Capitalizarea pietei a scazut cu 3,29%, pana la 87,24 miliarde lei. Lichiditatea a fost ajutata de tranzactiile mai mari pe titluri BRD si TLV, iar ponderea tranzactiilor cu SIF din valoarea totala a fost de 47%. Toti indicii au scazut considerabil, cel mai afectat fiind BET, care s-a depreciat cu 3,42 procente. In segmentul SIF, tendinta descendenta si-a pus amprenta asupra evolutiei in piata pana in ultima sedinta a saptamanii, cand s-a inregistrat o revenire in forta, dar insuficienta pentru a acoperi deprecierile din zilele anterioare. Toate titlurile SIF au suferit corectii de pana la 5,42% pentru SIF Transilvania, la cotatia de 2,2700 lei/actiune. Un volum ridicat au avut saptamana trecuta emitentii din sectorul bancar. Analistii KTD Invest au remarcat o presiune masiva pe vanzare, cauzata probabil de iesirea unor investitori mai mari. Titlurile Bancii Transilvania si Bancii Carpatica au coborat in aceasta saptamana cu peste 3%. In ceea ce priveste titlurile TLV, putem asista la continuarea presiunii la vanzare tinand cont de faptul ca in scurt timp vor intra in portofoliile investitorilor actiunile rezultate din majorarea de capital, cred brokerii de la Prime Tranzaction.
Titlurile BRD au pierdut 1,5% la cotatia de 26,3000 lei pe actiune, avand o scadere mai moderata, deprecierea din timpul saptamanii fiind salvata de o crestere mai puternica, de 3,14 procente, in sedinta de vineri. Segmentul petrolier a consemnat unele dintre cele mai semnificative scaderi din piata, in prim-plan fiind titlurile Petrom, care au revenit la pragul de 0,5000 lei pe actiune pe o depreciere de 6,6%. Şi titlurile din grupul Rompetrol au evoluat pe aceeasi tendinta, Rompetrol Rafinare inchizand saptamana cu o scadere de 3,6%, la 0,1070 lei pentru o actiune.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.