"Ma opun unei asemenea legislatii, ne-a declarat deputatul dr. Aurel Vainer, presedintele FCER. Comunitatea noastra este partenerul din Romania al puternicei organizatii <<World Jewish Restitution Organization>> (WJRS), care are printre m
"Ma opun unei asemenea legislatii, ne-a declarat deputatul dr. Aurel Vainer, presedintele FCER. Comunitatea noastra este partenerul din Romania al puternicei organizatii <<World Jewish Restitution Organization>> (WJRS), care are printre membrii sai importante grupuri evreiesti internationale, precum Congresul Mondial Evreiesc, Congresul European Evreiesc, Agentia Evreiasca pentru Israel, American Jewish Joint Distribution Committee etc." L-am intrebat pe presedintele Vainer de ce se opune unei legislatii care a trecut deja prin Senat si prin diferite comisii parlamentare. "Aceasta legislatie merge intr-o directie gresita, mi-a spus dl. Vainer. Zilele trecute, organizatia mondiala care gireaza dosarul restituirilor proprietatilor evreiesti (WJRS) a trimis autoritatilor romanesti o scrisoare in care se subliniaza: <<FCER reprezinta o comunitate religioasa independenta care deserveste nevoile oamenilor de credinta mozaica de pe teritoriul Romaniei. Asa cum se intampla in toate tarile europene, ar trebui sa aiba autonomia de a-si mentine si conserva propriile sinagogi, cimitire si alte proprietati religioase, fara nici un fel de control guvernamental. Acesta a fost scopul Legii 698/2002, care a fost aprobata in urma cu cativa ani. In timp ce sustinerea financiara si alte resurse sunt intotdeauna binevenite, provenind de la evreii de origine romana din toata lumea si de la Guvernul Romaniei, aspectele juridice cu privire la statutul si dreptul asupra proprietatilor religioase evreiesti trebuie sa tina de FCER, comunitatea locala de drept, recunoscuta ca atare>>". (A.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.