Unele fonduri ofera chiar pina la 100 de euro pentru fiecare client atras.

Supranumite „afacerea secolului", pensiile private obligatorii aduc beneficii substantiale nu doar administratorilor, ci si agentilor de marketing care incheie contracte de pensii private. Aproximativ 100.000 de oameni au posibilitatea sa isi rotunjeasca veniturile din postura de agent al unuia dintre cele 17 fonduri autorizate sa functioneze pe piata pensiilor private obligatorii din Romania. Pe o medie a pietei de 20 de euro per contract, comisioanele totale ar putea reprezenta aproximativ 72 de milioane de euro. Cu sisteme de remunerare diferite, care variaza in functie de numarul de clienti atrasi sau de valoarea cotizatiei, administratorii fondurilor de pensii ofera intre 40 de lei si 100 de euro pentru fiecare contract obtinut de agent. Pentru a putea deveni agent este de ajuns sa aveti studii medii si sa treceti printr-o scurta perioada de training in care firma angajatoare va va invata modelul de functionare a sistemului de pensii, dar si cum sa va convingeti eventualii clienti.

Firmele angajatoare calculeaza „rasplata" agentilor in trei modalitati diferite. Fie acorda un comision fix (cazul ING sau AVIVA), fie cresc comisionul in functie de numarul de contracte incheiate (cazul OTP, Generali, Allianz sau Interamerican), fie modifica suma in functie de valoarea contractului (cazul AIG). La Allianz-Tiriac Pensii Private, comisionul creste dupa depasirea unui anumit numar de contracte. Astfel, daca agentul vinde 10 contracte primeste 85 de lei pentru fiecare contract. Intre 11 si 30 de contracte va primi 100 de lei pe contract, intre 31 si 100 de contracte primeste 125 de lei pe contract, iar la peste 100 de contracte vindute, suma este de 140 de lei pe contract. La AIG Fond de Pensii insa comisionul agentului variaza in functie de valoarea contractului. Pentru salariati cu venituri de pina la 1.700 de lei agentul primeste 50 de lei pentru fiecare contract, iar pentru salarii de peste 1.700 de lei agentul ia 80 de lei. Interamerican este insa lider absolut. Potrivit unor surse din interiorul companiei, comisionul acordat agentilor poate ajunge si la 100 de euro per contract, daca agentul aduce cel putin 100 de contracte.

In piata au aparut si voci care contesta sumele mult prea mari pe care le dau agentilor unii administratori de fonduri. „Pentru pilonul II am constatat o reactie disperata a unor administratori care a dus la cresterea comisioanelor, la acest lucru contribuind in mare masura si brokerii de pensii", spune Marius Floarea, presedintele OTP Fond de Pensii. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a refuzat sa comenteze astfel de declaratii, mentionind doar ca nu a primit nici un fel de reclamatie in acest sens. Comisioanele peste medie ar putea dauna insa pietei. „Aceasta reactie a administratorilor a facut ca nivelul de comisionare sa creasca in toata piata. Este evident ca sumele care se vehiculeaza in piata pentru plata comisioanelor vor duce la imbogatirea unor «agenti», iar recuperarea acestora de catre fondurile de pensii se va face in detrimentul participantilor. Toata lumea trebuie sa fie constienta ca fondurile de pensii nu sint societati non-profit, toate costurile pe care fondurile le au trebuie recuperate in timp, iar businessul in sine trebuie sa aduca si profit", a mai spus Floarea.

Comisioanele au fost stabilite, in general, cu un ochi la concurenta. „Aceste comisioane au fost stabilite la nivelul pietei, dar si in functie de business planul si strategia companiei", ne-a spus Radu Vasilescu, director general al ING Fond de Pensii. „Comisioanele pe care noi le oferim sint in media pietei", spune si Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvint al BCR. Media pietei se situeaza in jurul valorii de 20 de euro per contract. Comisia de Supraveghere nu a intervenit in nici un fel in reglementarea comisioanelor. „Nu este treaba comisiei sa intervina. Concurenta intre firme decide comisioanele", ne-a spus Mircea Oancea, presedintele CSSPP. Mai multe despre pensii private gasiti pe www.cotidianul.ro/select Legea „permite" agentilor sa ofere bani pe adeziunea la o pensie privata Angajatii fondurilor de pensii ofera bani salariatilor pentru a-i atrage la un anume fond. Formal, legea interzice aceasta practica, insa in lipsa unei sanctiuni interdictia nu e operabila.

Agentii de marketing au inceput deja sa ofere bani din propriul buzunar in incercarea de a incheia cit mai multe contracte si, implicit, de a cistiga cit mai multi bani de la fondurile de pensii. Realitatea este recunoscuta chiar de angajatorii agentilor, adica de fondurile de pensii. „Nu este un secret ca agentii de vinzare acorda avantaje colaterale participantilor. La ghiseele unor banci, clientul primeste bani pentru semnatura pe actul de adeziune, in piata constatam ca exista agenti care ofera bani clientului. Practic, in acest moment, se cumpara participanti cu bani", declara, pentru cotidianul „Business Standard", directorul general al Allianz-Tiriac Pensii Private, Crinu Andanut. Potrivit „Business Standard", au fost sesizate chiar cazuri in care agentul a oferit un milion de lei vechi pentru o semnatura, urmind sa primeasca de la fondul de pensii un comision cu 20-30% mai mare. De aici o temere majora pentru fondurile de pensii: semnatura multipla - poate aparea situatia in care un agent sa ofere cu succes bani unui salariat care devenise anterior client al altui fond de pensii.

Desi legea interzice agentilor de marketing „sa ofere beneficii colaterale in scopul de a convinge o persoana sa adere la un fond" (art. 117 din Legea pensiilor private), sanctiunile lipsesc cu desavirsire din aceasta lege. Mai mult, nici in proiectul de ordonanta menit sa completeze legea pensiilor, aflat acum in dezbatere pu-blica, nu exista nici un paragraf care sa reglementeze eventualele amenzi pentru astfel de fapte. Contactat de Cotidianul, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea, a spus intr-o prima faza ca agentii care ofera bani pot fi pedepsiti chiar si cu inchisoarea. In final insa, Oancea a recunoscut ca CSSPP nu poate face mare lucru, desi este singura autorizata prin lege sa aplice contraventii. „Este intr-adevar o problema pe care incercam sa o remediem si noi. Problema noastra este legata de faptul ca legea nu produce norme. Am reglementat multe lipsuri ale legii prin norme proprii, insa noi nu avem puterea de a merge in justitie", ne-a spus presedintele CSSPP.

Intrebat unde trebuie sa ne adresam pentru a reclama eventuale incalcari ale legii, presedintele CSSPP ne-a recomandat institutia pe care o conduce. „Avem toata libertatea de a investiga. Nu sint insa comisarul Catani. Daca aveti dovezi clare, veniti cu ele la comisie si noi ne adresam politiei sau altor organe competente in urma anchetei pe care o vom efectua", spune Oancea. Insa politia functioneaza conform legilor in vigoare, iar Legea pensiilor nu prevede nici o contraventie. Oricum, ar fi sanctionat doar agentul, nu si cel care a semnat. Amintim ca fiecare dintre cei aproximativ 3 milioane de salariati cu virsta de maximum 35 de ani trebuie sa incheie pina la jumatatea lui ianuarie 2008 un contract cu un fond de pensii private, in caz contrar fiind distribuit aleator de comisie la unul dintre fondurile existente.