Ieri, cateva mii de credinciosi au urcat in Dealul Patriarhiei, unde au urmarit pe doua ecrane de mari dimensiuni Sfanta Liturghie si ceremonia de intronizare a Prea Fericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. In Catedrala Patr
Ieri, cateva mii de credinciosi au urcat in Dealul Patriarhiei, unde au urmarit pe doua ecrane de mari dimensiuni Sfanta Liturghie si ceremonia de intronizare a Prea Fericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. In Catedrala Patriarhala au fost prezenti membrii Sfantului Sinod, membrii delegatiilor Bisericilor Crestine din intreaga lume, ai organizatiilor religioase din tara si de peste hotare, ai organizatiilor religioase internationale, presedintele tarii, primul-ministru, presedintele Senatului, Regele Mihai si Principesa Margareta, fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu (caruia in timpul ceremoniei i s-a facut rau pentru ca nu mancase de vreo 20 de ore), alte personalitati ale vietii politice si culturale romanesti. Pe toata durata ceremoniei, presedintele si primul-ministru s-au ignorat reciproc, iar intre ei a stat presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu.

Dupa savarsirea Sfintei Liturghii, a urmat Te Deum-ul in timpul caruia i-au fost inmanate cele sase insemne patriarhale Prea Fericitului Parinte Daniel: mantia, crucea, engolpionul cu Maica Domnului, engolpionul cu Mantuit orul, camilafca alba si carja patriarhala.
Astfel invesmantat, noul Patriarh al Romaniei a rostit, cu evidente emotii, un cuvant catre cei prezenti la ceremonie, intitulat „Comuniune frateasca in Biserica si misiune spirituala in societate“. „Cea dintai dorinta si cea dintai datorie a noastra ca nou Patriarh consta in pastrarea, pretuirea si cultivarea mostenirii spirituale luminoase pe care ne-a lasat-o fericitul intru adormire Parintele nostru Patriarh Teoctist“, a spus Daniel. Noul Patriarh a amintit apoi ca o alta datorie este „promovarea comuniunii fratesti, a coresponsabilitatii si conlucrarii cu toti ierarhii din Sfantul Sinod pentru a pastra si apara credinta ortodoxa si unitatea Bisericii noastre.“ Prea Fericirea Sa a vorbit despre necesitatea adancirii si imbogatirii vietii spirituale a lucrarii misionare in parohii, manastiri, scoli teologice, institutii culturale si social caritative, „potrivit noilor provocari care vin din partea societatii contemporane din ce in ce mai secularizate“. Patriahul Daniel a repetat intentia de a duce „dincolo de zidurile locasurilor de cult“ misiunea spirituala prin intermediul unui radio si al unei televiziuni proprii, precum si prin intermediul unui cotidian al Bisericii, subliniind inca o data necesitatea ridicarii noii Catedrale Patriarhale, visul neindeplinit al Patriarhului Teoctist.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.