Anghel: Inflatia s-ar putea situa la 4,6%Cursul ar putea atinge la sfarsitul acestui an valoarea de 3,30 lei/euro, simultan cu atingerea tintei de inflatie in conditiile unei sterilizari intense pe piata, a estimat Lucian Anghel, economistul sef al B
Anghel: Inflatia s-ar putea situa la 4,6%Cursul ar putea atinge la sfarsitul acestui an valoarea de 3,30 lei/euro, simultan cu atingerea tintei de inflatie in conditiile unei sterilizari intense pe piata, a estimat Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane. "Un curs de 3,30 lei/euro este confortabil pentru banca centrala si ar permite acesteia sa isi atinga obiectivul de inflatie pentru acest an", a declarat Anghel, la prezentarea raportului asupra economiei romanesti.
Economistul-sef al BCR estimeaza ca moneda nationala va urma pe termen mediu un trend de apreciere, chiar daca vor exista uneori conditii de volatilitate ce vor determina ca aceasta apreciere sa nu fie una liniara. Pentru ultima parte a anului, BCR estimeaza o volatilitate mai pronuntata a cursului provocata de miscarile investitorilor. "Credem ca pe termen mediu leul s-ar putea aprecia in continuare, in conditii normale, adica daca crizele financiare nu se vor intensifica la nivel mondial", a spus Anghel. Acesta prognozeaza pentru finele anului viitor o valoare a cursului de 3,10 lei/euro in conditiile in care contextul regional ramane stabil.
Aprecierea leului s-a intensificat incepand cu anul 2005, cand a avut loc liberalizarea contului de capital si, de atunci, evolutia raportului leu/euro a fost mai degraba influentata de apetitul investitorilor financiari, se arata in raportul BCR. Leul a inceput anul in forta si s-a apreciat fata de moneda europeana cu 8,4% in termeni reali pana in iulie. Parcursul abrupt al leului a fost dat, printre altele, de randamentele ridicate de pe piata interbancara, a mentionat Anghel. A existat un prag de rezistenta in jurul cotatiei de 3,10 lei/euro, dincolo de care tendinta s-a inversat si a reflectat de altfel evolutia sentimentului investitorilor fata de piata regionala, mai prudenta, dupa ce la nivel global economiile se contaminau de criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din Statele Unite, a mai aratat acesta."Credem ca BNR va lua masuri pentru atingerea obiectivului primordial"In ceea ce priveste inflatia la finele acestui an, Anghel sustine ca s-ar putea atinge o valoare de 4,6%, desi lunile septembrie si octombrie ar putea fi marcate de o crestere a preturilor de peste 5%. "Privind inflatia, putem spune ca sunt anumite presiuni, insa anul nu s-a sfarsit. Anul acesta sunt sanse ca inflatia sa fie sub 5%, desi in septembrie si octombrie cred ca va fi peste acest nivel. Credem ca BNR va lua masuri pentru atingerea obiectivului primordial in 2007", a spus economistul sef al BCR. Recent, banca centrala a decis sa-si mentina rata dobanzii de politica monetara la 7%, dar sunt sanse mari sa urce acest nivel cu 0,25% la sedinta din finalul lunii octombrie, daca va constata ca se vor intensifica presiunile inflationiste, a explicat Anghel. Influenta cererii in presiunile inflationiste ar putea fi compensata de un ritm anual de crestere al economiei mai lent, care a coborat de la 7,7% la finalul anului 2006, la 5,6% in al doilea trimestru al anului. Insa, spune Anghel, conditiile adverse, cum ar fi seceta severa, recentele turbulente din pietele internationale, scumpirea carburantilor in pietele internationale, ar putea crea presiuni asupra inflatiei in ultima parte a anului.
Anghel a precizat ca o posibila deviere a executiei bugetare de la traiectorie, mai ales anul viitor, din ratiuni electorale, impreuna cu o liberalizare mai rapida a preturilor administrate si o corelare slaba intre maririle de salarii si castigurile de productivitate ar putea avea o influenta negativa asupra inflatiei.Deficitul de cont curent se va stabiliza la peste 14% in 2008Deficitul de cont curent ramane cea mai spinoasa problema a Romaniei la nivel macroeconomic, a spus Anghel. Desi acesta se va mentine la un nivel ridicat, ar putea fi mult mai stabil. Deficitul de cont curent va continua sa se adanceasca pana la un nivel de 13,7% din PIB in 2007, respectiv 14,7% din PIB in 2008, din cauza decalajului intre importuri si exporturi. Economistul BCR mentioneaza ca decalajul extern s-ar putea stabiliza la un nivel de peste 14% in 2008 si 2009, tinand cont de o echilibrare a balantei comerciale in 2009, de cresterea capacitatii de export a companiilor si de volatilitatea din ultima vreme a monedei nationale fata de euro. De asemenea, spune economistul sef al BCR, nu trebuie ignorate remiterile de numerar ale romanilor care lucreaza in strainatate, acestea constituind un factor important de atenuare a majorarii deficitului de cont curent. Anghel spune ca romanii care lucreaza in strainatate ar putea trimite in tara in acest an in jur de 5,5 miliarde euro. Estimarea BCR sugereaza ca banii trimisi de romanii care lucreaza in strainatate ar putea acoperi o treime din deficitul contului curent, estimat sa atinga in jur de 16,2 miliarde euro. In privinta investitiilor straine directe, raportul BCR arata ca nivelul acestora a ajuns in 2006 la peste 9 miliarde euro, sume aproximativ egale cu cele atrase de Cehia, Ungaria si Slovacia la un loc. In 2007, investitiile straine in Romania ar trebui sa urce pana la 6,5 miliarde euro, datorita cresterii cu 25% a numarului companiilor cu participare straina la capitalul social comparativ cu anul precedent, mai estimeaza Anghel. In opinia economistului-sef al BCR, investitiile straine directe ar putea ajunge la sapte miliarde euro in 2008 si vor contribui la compensarea deficitului balantei comerciale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.