Averea fostului ministru al Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, si a sotiei acestuia a fost obtinuta legal. Sceasta este solutia data ieri de judecatorii instantei supreme in dosarul ce viza modul in care familia politicianului a obtinut, in perioada 2000-2004, bunuri in valoare de peste 46 de miliarde de lei vechi. Hotararea, luata in unanimitate de membrii completului, dupa doua saptamani de deliberari, reprezinta o premiera in materia averilor demnitarilor, fiind primul verdict dat pe aceasta tema in Romania.


SOLUTIA. Judecatorii au dispus inchiderea dosarului si ridicarea sechestrului impus de comisia speciala de verificare a averilor pe mai multe imobile ale familiei Popescu. Politicianul si sotia sa vor putea astfel sa dispuna din nou de terenurile, pasunile si apartamentul din Bucuresti, indisponibilizate in ianuarie 2006, pe motiv ca ar fi fost dobandite nejustificat. Hotararea de ieri poate fi atacata cu recurs, la completul de noua judecatori al instantei supreme.


"Ceea ce am spus de la inceput, ca am incredere in justitie, s-a adeverit. Un complet de judecata, care a privit doar la probele din dosar, a dat un verdict corespunzator adevarului si nu unor supozitii. Desi legea romana spune ca orice acuzatie trebuie demonstrata, eu a trebuit sa-mi dovedesc nevinovatia, sa ma apar tot timpul, sa duc instantei o roaba de documente", ne-a declarat ieri Dan Ioan Popescu. Politicianul sustine ca pe parcursul celor doi ani de proces nu a beneficiat de prezumtia de nevinovatie: "dimpotriva, cu durere spun ca multi colegi si asa-zisi prieteni din partidul in care eram m-au judecat inainte de a sti adevarul, sau desi stiau adevarul. Unii nu au facut decat sa se spele pe maini, desi stiau ca sunt un om corect". Potrivit fostului ministru, cazul sau ar fi fost "inchis de mult" daca membrii comisiei de verificare a averilor ar fi luat in calcul documentele trimise la dosar de insitutiile statului si care ii demonstrau nevinovatia.