Peste cel mai mare santier arheologic din tara, de la Suplacu de Barcau, unde arheologii au descoperit o civilizatie veche de peste 7.000 de ani, va fi turnat asfaltul Autostrazii Transilvania.

Primele sapaturi de amploare au demarat in anul 2002, ca urmare a proiectului Directiei Ape Crisuri Oradea de amenajare a unui baraj de acumulare pe nabadaiosul rau Barcau, intre localitatile Porti si Suplacu de Barcau. Conform prevederilor legale, inainte de demararea constructiei, terenul trebuia descarcat de sarcina istorica in zona ce urma a fi acoperita de luciul de apa, responsabilitate care le-a revenit arheologilor oradeni. Ulterior, santierul a fost extins odata cu inceperea lucrarilor la Autostrada Transilvania, al carei traseu traverseaza zona Suplacu de Barcau.
„Situl de la Suplac dateaza din perioada neoliticului tarziu, respectiv anii 5.500 I.Hr. - sec. II D.Hr. si se intinde pe o lungime de circa 50 km. Este cel mai mare sit din Romania, avand o suprafata totala de desfasurare de peste 20 de hectare.

Cea mai importanta descoperire de pana acum din situl Suplacu de Barcau-Corau est e un atelier de prelucrat unelte din piatra, care a dat peste cap prezumtiile de pana acum ale specialistilor din tara, care credeau ca prelucrarea pietrei a fost o ocupatie de data mai recenta a vechilor locuitori din tara. Cel mai timpuriu atelier de prelucrare a pietrei cunoscut in Romania este datat de acum ca fiind cel de la Suplac, vechi de peste 5.500 de ani, atelier care a reprezentat pentru oamenii de aici o modalitate de existenta.

Cautatorii de comori
Pentru localnicii din Suplacu de Barcau, lucrarile la santierul arheologic de la marginea comunei sunt o adevarata mana cereasca.