Compania farmaceutica Labormed Pharma a trezit interesul grecilor de la Alapis, care ar fi dispusi sa faca o oferta cuprinsa intre 80 si 100 de milioane euro, au declarat surse implicate in afacere, citate de Thomson Financial News.
Anumiti brok
Compania farmaceutica Labormed Pharma a trezit interesul grecilor de la Alapis, care ar fi dispusi sa faca o oferta cuprinsa intre 80 si 100 de milioane euro, au declarat surse implicate in afacere, citate de Thomson Financial News.
Anumiti brokeri contactati de Thomson Financial au afirmat ca interesul manifestat de compania greceasca pentru Labormed este conform cu strategia de extindere a activitatilor Alapis de productie si de distributie in Balcani.
In sprijinul acestei afirmatii vine tranzactia efectuata recent de compania farmaceutica greceasca, care a platit doua milioane de euro pentru 68,25% din compania sarba Sumadijalek. Alapis a fost ofertantul cu cel mai mare grad de eligibilitate, din punct de vedere financiar, in opinia agentiei de privatizare din Serbia.
Cu toate acestea, reprezentantii LaborMed Pharma au declarat pentru Curierul National ca nu exista discutii privind o posibila vanzare a companiei. "In legatura cu articolele aparute in ultimele zile privind eventuale oferte de cumparare a LaborMed Pharma, precizam ca nu intreprindem demersuri privind vanzarea companiei", ne-a transmis Andreea Voicu-Jiquidi, director de comunicare al LaborMedPharma. Totusi, Voicu-Jiquidi a afirmat ca oferte pentru companie au venit in mod frecvent. "Societatea primeste in mod constant oferte de colaborare si chiar de achizitie de la diverse companii si fonduri de investitii", a spus Voicu-Jiquidi. In septembrie anul trecut, directorul general al companiei romanesti, Xeni-Camelia Dicu, excludea categoric posibilitatea unei vanzari a companiei.
Reprezentantul companiei a mentionat insa ca LaborMed nu exclude incheierea de parteneriate cu alte societati din vecinatatea Romaniei. "Suntem constienti ca societatea se afla in atentia companiilor internationale, mai ales dupa deschiderea noii fabrici. Ţinand cont de capacitatea noastra prezenta de productie care depaseste in prezent cererea interna, avem in vedere incheierea de colaborari de contract manufacturing cu societati active in regiune, dar discutiile sunt inca la un nivel incipient", a mai spus directorul de comunicare al companiei romanesti.
La nivelul pietei farmaceutice autohtone, LaborMed Pharma ocupa in trimestrul al doilea al acestui an locul 16 intr-un top al primelor 20 de companii, intocmit de Cegedim Romania, cu o cota de piata de 1,7%, la egalitate cu Gedeon Richter.Ce i-ar determina pe greci sa cumpere LaborMed?Alapis ar putea fi interesata de compania romaneasca din mai multe motive. Noua fabrica de medicamente inaugurata de LaborMed in luna mai a acestui an, in urma unei investitii de 13 milioane de euro, reprezinta probabil cel mai atractiv punct in strategia grecilor. De asemenea, evolutia pietei farmaceutice romanesti pe 2007, cand se asteapta ca farma autohtona sa ajunga la valoarea de doua miliarde de euro, ar putea fi un alt element interesant pentru Alapis. Interesul companiei grecesti pentru LaborMed ar putea fi alimentat si de politica de expansiune a elenilor in sud-estul Europei. In cazul unei achizitii a LaborMed, grecii ar continua politica evidenta in ultimul timp din farma romaneasca, cand diverse companii mondiale de profil au cumparat societati romanesti. Un alt nume important din industria farmaceutica romaneasca, compania ieseana Antibiotice, se afla in proces de privatizare.Alapis, prezenta in Romania prin VeterinProducatorul grec de farmaceutice este prezent deja in Romania, din octombrie 1995, prin intermediul Veterin Impex SRL, firma care activeaza in domeniul veterinar. Potrivit datelor contabilizate de Ministerul Finantelor, in anul 2006, cifra de afaceri a Veterin Impex SRL a fost de peste 24 de milioane de lei, firma avand 24 de angajati. Grupul Alapis a fost creat prin fuziunea a patru companii, Veterin, Lamda Detergent, EBIK si Elpharma, si isi desfasoara activitatea in domeniul producerii si distribuirii de medicamente, produse parafarmaceutice, medicamente veterinare, cosmetice si detergenti. In acelasi timp, compania distribuie echipamente medicale si accesorii pentru animalele de companie. In primul semestru al acestui an, compania elena a raportat un profit net de 24,3 milioane de euro, estimand un profit net de maximum 55 de milioane de euro pentru tot anul 2007. Vanzarile Alapis in S1 s-au ridicat la 133,3 milioane de euro, potrivit Thomson Financial.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.