Recenta costisitoare achizitie a companiei de servicii Petromservice de catre Petrom - in  care aceasta din urma a platit jumatate din intreaga suma pe care OMV a cheltuit-o pentru a prelua de la statul roman Petrom, cu toate resursele p
Recenta costisitoare achizitie a companiei de servicii Petromservice de catre Petrom - in  care aceasta din urma a platit jumatate din intreaga suma pe care OMV a cheltuit-o pentru a prelua de la statul roman Petrom, cu toate resursele petroliere si jumatate din cele de gaze ale tarii - a avut ca scop de a pune la dispozitia OMV o structura de servicii, in parte chiar pe seama banilor statului roman. Pentru ca, din cele 328,5 milioane euro achitate de Petrom, circa 130 milioane euro sunt platite de fapt de statul roman, ca actionar in proportie de circa 40%. Dar acest lucru este chiar nimic fata de altele!


Petrom este pus de catre OMV sa faca sistematic si intr-o mereu mai mare masura achizitii de produse petroliere(!) de la firma-mama, adica exact de la OMV. Anul trecut, aceste achizitii s-au dublat. Atentie, dublare in numai un an, ajungand la aproximativ un miliard de euro! De la an la an, vanzarile din productie proprie ale Petrom au scazut. In schimb, Petrom a devenit un fel de agent de vanzari pentru produsele OMV. In 2005, la preluarea efectiva a Petrom de catre OMV, productia reprezenta doua treimi din afacerile companiei; acum nu mai reprezinta nici jumatate, cealalta jumatate constituind vanzari de produse petroliere achizitionate de la OMV. Grosul achizitiilor Petrom este preluat de la OMV Elvetia, evident ca modalitate de pompare a banilor castigati de Petrom catre o tara, precum Elvetia, cu impozitari derizorii asupra afacerilor. Acest lucru ar trebui sa fie luat in seama de naivii care se amagesc pe ei insusi cu fraze de genul ca, intr-adevar, statul roman nu mai detine controlul asupra resurselor de petrol, dar incaseaza mai mult la impozite, gratie profiturilor realizare de Petrom! Este insa evident cum zboara din tara grosul profiturilor realizate, spre a nu fi aici impozitate. Si nimeni nu a controlat preturile (probabil exagerate) la care sunt decontate respectivele achizitii din Elvetia!


Cu aceste livrari din Elvetia, insa, lucrurile nici nu par a fi cu totul in regula. Achizitiile Petrom de la OMV Elvetia se situeaza la circa 900 de milioane euro, in scriptele companiei, dar in statisticile romanesti importurile totale ale Romaniei din Elvetia nu se ridica decat la vreo 400 milioane de euro. Deci, ori produsele petroliere pe care Petrom este obligat sa le achizitioneze de la OMV Elvetia vin de fapt din alta parte, ori tranzactia este doar pe hartie. Singurul lucru cert este ca banii pleaca in Elvetia si de acolo cine stie unde!


Dupa ce aceste minunate realizari ale OMV la Petrom au dvenit publice in urma unor analize ale "Ziarului Financiar", OMV s-a grabit sa anunte mari investitii in Petorm: 3 miliarde euro pana in 2010! Si asa de-ar fi, n-ar fi vorba decat de o suma care nici macar n-ar echivala cu ceea ce OMV a aspirat din Petrom de cand a achizitionat, in urma cu atat de scurt timp, aceasta companie de la statul roman. Toate acestea nu sunt, Doamne pazeste, niste incriminari la adresa OMV. Compania austriaca a venit aici sa faca bani si ii face! N-are de fapt vreo vina. Nici ca a reusit sa ia Petrom aproape pe gratis. Nici ca a obtinut la pretul derizoriu platit nu doar rafinarii si distributii, ci si controlul asupra exploatarii resurselor romanesti de petrol si a jumatate din cele de gaze. Evident, acestea sunt probleme ale statului roman, ale autoritatilor de la Bucuresti, daca acestea se mai gandesc cumva si la altceva decat la motiuni si delatiuni.


Mai zilele trecute, presedintele OMV declara, la Viena, intr-o conferinta de presa, ca in zilele noastre controlul asupra resurselor energetice este esential. Nu putem decat sa-i dam dreptate. Toata lumea a inteles acest lucru - si ce sa mai vorbim de cei de la OMV, care tocmai de aceea au preluat controlul exploatarii resurselor romanesti, singurele din zona - , numai autoritatile de la Bucuresti n-au inteles! Si bruma de resurse de hidrocarburi existente au dat-o altora! Si se pare ca vor sa persevereze cu resursele de carbune si cu cele hidro!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.