Este vorba despre desfiintarea Testelor Nationale si inlocuirea lor cu tezele unice, examene ce figureaza in proiectele de lege, dar pe care ministrul Educatiei le-a devansat, publicand si noile metodologii, calendare, probe si programe ale acestor e
Este vorba despre desfiintarea Testelor Nationale si inlocuirea lor cu tezele unice, examene ce figureaza in proiectele de lege, dar pe care ministrul Educatiei le-a devansat, publicand si noile metodologii, calendare, probe si programe ale acestor evaluari scolare. Saptamana trecuta, Adomnitei anunta ca va definitiva "negocierile" cu liderii de sindicat, iar pe 1 octombrie va publica proiectele de lege pe site-ul Ministerului Educatiei, unde vor sta in dezbatere publica, timp de 30 de zile.
FEN asteapta caderea ministrului
O dezbatere publica pe marginea Legii invatamantului preuniversitar s-a mai desfasurat in februarie, pe timpul ministrului Hardau, insa acel proiect a fost ignorat de actualul ministru, care vrea sa-si lege numele de un act normativ creat exclusiv in mandatul sau. Catalin Croitoru, liderul FEN, este revoltat de practica ministului Adomnitei: "Este cea mai buna dovada a modului in care incearca sa minta acest domn care se pretinde a fi ministru al Educatiei. A existat o lunga discutie pe tema proiectelor de lege, intre sindicate si specialistii ministerului condus de Mihail Hardau. Se ajunsese la o formula a legilor deja avansata, urmand ca aceste discutii sa continue. Reluarea lor a fost tergiversata de actualul ministru. (...) In opinia mea, asemenea legi nu vor ajunge la Parlament mai devreme de 1 noiembrie. Parerea si speranta noastra sunt ca, la data aceea, domnul ministru va fi doar o trista amintire".
Liderul FSLI e multumit
Marius Nistor, presedintele executiv al FSLI, nu pare deranjat ca examenele au fost modificate deja de ministrul Adomnitei inainte de aparitia legii, si neaga existenta dezbaterii publice din primavara, in ciuda faptului ca actiunea a aparut, in paralel, si pe site-ul Ziua . "Nu a existat nici o dezbatere publica, in perioada lui Hardau au fost elaborate doar proiectele Legii invatamantului preuniversitar si a Statutului personalului didactic, fara a fi discutate insa cu partenerii sociali. Negocierile incepute atunci au ramas in suspensie, dupa ce ministrul Hardau a parasit Executivul. A venit un nou ministru al Educatiei, si s-a mers pe varianta ca nu putem discuta separat legile, ci intr-un pachet legislativ care, dupa ce era finalizat impreuna cu partenerii sociali, sa fie supus dezbaterii publice vreme de 30 de zile, adica exact ceea ce se intampla in momentul de fata", ne-a declarat Nistor.
Sindicalistii pregatesc greva
Conducerea FEN este nemultumita si de faptul ca reprezentantii Ministerului Educatiei nu au dat o data exacta pentru inceperea negocierilor legate de majorarea salariilor din sistemul de invatamant. Din acest motiv, ei ameninta ca vor incepe protestele, care pot ajunge pana la greva generala. De cateva luni, FEN a solicitat, in scris, Ministerului Educatiei sa inceapa negocierile, insa cererea a fost ignorata. "Manifestarile de protest vor fi legale, indiferent de forma, pentru ca Ministerul Educatiei nu a reinregistrat Contractul Colectiv de Munca, deci orice actiune de protest e legala", a precizat joia trecuta Mariana Zvarici, liderul sindical al FEN Caras-Severin.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.