Campania initiata de Realitatea TV a inceput a treia serie anuala de recrutari. Petre Roman, Cozmin Gusa si Cristian Tudor Popescu au deschis ieri noul sezon din „Zece pentru Romania".

„Trei destine ale tranzitiei", asa cum le-a numit Mihai Tatulici, rea-lizatorul proiectului „Zece pentru Romania", au fost intoarse pe toate partile timp de mai bine de doua ore de juriu si de publicul prezent la Cercul Militar din Bucuresti. Evolutiile consistente si sinuoase, precum si prezentele constante la editiile anterioare au fost argumentele pentru care Realitatea TV a ales sa deschida noul sezon cu Petre Roman, Cozmin Gusa si Cristian Tudor Popescu.

Emisiunile de la Realitatea TV ale campaniei „Zece pentru Romania" vorfi difuzate, vreme de aproximativ trei luni, in fiecare duminica dupa amiaza In sala spatioasa si impozanta, cu distante de metri buni intre scaunele pentru juriu si cele destinate invitatilor, solemnitatea sarjei de intrebari-raspunsuri a fost rapid inlaturata. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, cistigator in editiile anterioare la doua categorii, a intrat primul in colimator. Adriana Saftoiu, experta in subtilitati de comunicare publica, vrea sa stie de unde vine continua nemultumire a CTP-ului. „Nu-mi axez activitatea pe ura, iar cine crede asta are o problema cu el insusi. Ce spun si fac sint lucruri taioase, dure. Ura presupune o eli-berare de energie pe care eu nu o am", pareaza seful Clubului Roman de Presa. Prefera sa certe insa romanii, ii raspunde psihologului Aurora Liiceanu: „Sint focusat pe romani si in primul rind pe mine insumi. Am toate caracteristicile natiunii din care fac parte".

Rolul decisiv al puloverului marca Petre Roman a fost marea curiozitate a regizorului Alexandru Darie. „M-a aparat de frig", a demontat simbolistica liderul Fortei Democrate. „Era unul de lina, tricotat de bunica unui doctorand si era purtat de multi romani la acea vreme. Eram decis sa fiu relaxat, sa se inteleaga ca am scapat de ceva ingrijorator." Raportul special cu electoratul feminin avut de-a lungul timpului de fostul premier, invocat de Aurora Liiceanu, este perceput intr-o nota pozitiva, pe de alta parte, de catre Roman: „A contat macar in termeni electorali, iar singurul aspect negativ poate fi invidia unor barbati".

Acelasi psiholog s-a interesat daca loialitatea si recunostinta sint valori care il caracterizeaza pe Cozmin Gusa, cunoscut pentru desele sale schimbari de macaz politic. „Da, cu amendamentul ca scara mea de va-lori difera de a altora." In replica la mastile din viata lui Cozmin Gusa, amintite de Alexandru Darie, liderul PIN a precizat ca se considera consecvent in viata si nu neaparat fata de oamenii cu care a avut o relatie profesionala. Adriana Saftoiu a marsat, in schimb, pe lipsa de consistenta politica a lui Gusa, chestionind pericolul de a fi foarte notoriu, insa totusi nu foarte credibil. „In politica exista multe riscuri", a replicat Gusa, care a deviat rapid discutia inspre sondajele de opinie care manipuleaza si care nu coteaza PIN cu 3-7 procente, asa cum pretinde acesta ca ar sta lucrurile.

Gazetaria si literatura lui Cristian Tudor Popescu au revenit in atentia juriului, directorul de la „Gandul" fiind tinta predilecta a intrebarilor venite inclusiv din partea publicului. Cumparatorul tipic al marfii vindute de ziaristul C.T. Popescu este intelectualul de formatie preponderent tehnica, nu foarte bisericos, care nu primeste idei de-a gata, din middle class si care nu este dispus sa gindeasca in mod gratuit. Cind nu produce marfa, gazetarul cauta in propria literatura, asa cum se destainuie Aurorei Liiceanu, „evaziunea, fuga din realitatea cu frustrari".Juriul si-a intrat in atributii inca de ieri Petre Roman a fost, in schimb, alimentat in continuare cu intrebari din perioada sa de glorie. Mircea Kivu este curios cum interpreteaza fostul PD-ist numarul mai mic de voturi luate de acesta in comparatie cu partidul sau, la alegerile din 2000. „Am fost singurul care l-a atacat la acea vreme pe Ion Iliescu", se dezvinovateste Roman, desi este contrat de Kivu, care ii reaminteste ca si C.V. Tudor a participat la asediul asupra fostului sef de stat. La fel de inconsistent in raspuns a fost si cind Alexandru Darie l-a provocat sa spuna cind vom iesi din culisele revolutiei si mineriadelor. „Cu fiecare ocazie am spus ceea ce stiam. Intrepatrunderea de interese n-a pierit", s-a eschivat Roman, care a preferat sa nu se exprime in ani. Incisiva a fost si Adriana Saftoiu cind l-a intrebat daca isi imagina ca Basescu, fostul sau subaltern in PD, va deveni sef al statului. „Da, chiar le-am spus tutu-ror din partid ca trebuie sa tinteasca cit mai sus in cariera politica", s-a rezumat la a replica Roman. Cariera de „om al ponturilor politice" a determinat-o pe Adriana Saftoiu sa-l intrebe pe Gusa daca nu i-ar sta mai bine in aceasta ipostaza decit sus, pe scena. „Ma gindesc si la aceasta chestiune", a intrat Gusa in jocul fostului consilier prezidential, insa a precizat ca are ca prioritate candidaturile din 2009 si 2014 la prima functie in stat. Pina in acest moment, cele mai de impact actiuni politice ale liderului PIN ramin, in propria viziune, dezvaluirile legate de coruptie.

„Sper ca de data asta sa predomine valoarea, si nu notorietatea, ceea ce e foarte greu, pentru ca e o mare diferenta intre cele doua", a declarat pentru Cotidianul, la scurt timp dupa generic, Alexandru Darie. Adriana Saftoiu este insa mai sceptica, fiind convinsa ca, pentru a face rating, Mihai Tatulici ii va aduce pe acei ministri despre care nu stim exact daca sint recomandati prin ceea ce au facut, cit pentru „gargara lor". „Foarte multi politicieni pot sa se angajeze producatori de emisiune si asigura un super rating." Intrebata daca in acest fel va fi respectat scopul clamat de realizatori, Saftoiu a raspuns tot cu o intrebare: „Politica noastra isi mai atinge scopul?".

Tir final Ultimul set de intrebari, contra cronometru, a fost lansat de realizatorul Mihai Tatulici: „Ati reintrat in viata politica?" (pentru Petre Roman), „Vi se va opri vreodata traseul politic?" (pentru Cozmin Gusa) si „Sinteti cel mai talentat jurnalist din actuala generatie?" (pentru C.T. Popescu). S-au inregistrat, in ordine, doi de „da" si un „nu am cum raspunde".

Urmariti selectii din emisiunea „Zece pentru Romania" pe www.cotidianul.ro/select