David Livingstone spunea: "Am facut multe decoperiri pe continentul african, dar cea mai importanta este ca aici, pe aceste meleaguri, am cunoscut o sumedenie de trasaturi bune la acesti oameni pe care lumea civilizata ii considera pe nedrept situati
David Livingstone spunea: "Am facut multe decoperiri pe continentul african, dar cea mai importanta este ca aici, pe aceste meleaguri, am cunoscut o sumedenie de trasaturi bune la acesti oameni pe care lumea civilizata ii considera pe nedrept situati pe o treapta inferioara de cultura"     Desi si-a castigat independenta cu mai bine de 30 de ani in urma, desi presedintele Robert Mugabe (84 de ani) - fostul "mare prieten" al lui Ceausescu si considerat dictator, a fost reales in 2002 pentru a nu se stie a cata oara, fiind acuzat ca a masluit alegerile, impiedicand multi oameni sa ajunga la vot, iar situatia populatiei este tot mai grea si datorita hiperinflatiei (o paine se cumpara cu o sacosa cu... dolari zimbabwezi). Zimbabwe este o tara constienta de potentialul sau turistic. Un potential extraordinar, construit si dezvoltat in jurul Cascadei Victoria, supranumita "Perla continentului african".     Fumul urlator. Descoperita acum 140 de ani de celebrul David Livingstone, cel mai mare explorator al Africii din toate timpurile, acesta a botezat-o Victoria, in cinstea reginei de atunci a Marii Britanii. Triburile din vecinatate au numit-o "Mosiwa tounya", adica "Fumul urlator" sau "Aburii care fierb", vaporii de apa rezultati prin condensare atingand o inaltime de 350 de metri.     Singura posibilitate de a ajunge chiar la baza ei este calatoria cu jet-boat-ul, o ambarcatiune cu motor care te duce foarte, foarte aproape, astfel incat perdeaua de apa te acopera si te uda pana la piele. Senzatia este unica si este aproape imposibil sa deschizi ochii, dar simti cu adevarat aceasta forta a naturii.  Practic, toate atractiile turistice ale zonei sunt prezentate in jurul (re)numelui cascadei si pentru fiecare trebuie sa platesti minimum 100 de dolari, la care se adauga taxele de protectie a mediului (5-10 dolari) si plata pentru "film" (caseta video sau DVD), care se invarte in jurul sumei de 50 de dolari. Si o achiti, caci filmarile sunt foarte bine realizate, iar "livrarea", imediata.      Asaltata. Autoritatile au dirijat marii investitori straini catre dezvoltarea industriei turismului, iar acest lucru se vede la tot pasul intr-o tara care este acum asaltata de tot mai multi turisti europeni, americani, chinezi, japonezi si australieni. Veniturile realizate din industria turismului au crescut in numai trei ani de la 60 la 250 de milioane de dolari (in 2005), ceea ce spune multe - cel putin in aparenta - despre politica Guvernului condus de presedintele Robert Mugabe. Totusi... se pare ca Zimbabwe va fi primul stat din lume care va intra in faliment total. Inflatia excesiva, nivelul de trai, lipsa apei si a electricitatii reprezinta o economie care, dupa parerea specialistilor, se va prabusi in curand. (va urma)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.