Rusia declara la unison cu Occidentul ca situatia din Balcani nu mai are viitor, dar Serbia avertizeaza ca independenta Kosovo va schimba ordinea mondiala.

Sirbii si kosovarii se situeaza pe pozitii antagonice in privinta


Rusia declara la unison cu Occidentul ca situatia din Balcani nu mai are viitor, dar Serbia avertizeaza ca independenta Kosovo va schimba ordinea mondiala.

Sirbii si kosovarii se situeaza pe pozitii antagonice in privinta statutului provinciei Kosovo, in ciuda apelurilor marilor puteri pentru adoptarea unui "spirit constructiv" in cadrul negocierilor bilaterale, care au inceput vineri la New York. Negocierile, primele dupa sase luni de dispute, sint considerate ultima solutie pentru un acord bilateral. ONU a stabilit data-limita pentru ajungerea la un compromis pe 10 decembrie.

"Sintem decisi sa obtinem independenta Kosovo, pe 10 decembrie sau imediat dupa aceasta data", a declarat premierul kosovar Agim Ceku, in momentul plecarii sale spre New York. "Preferam o solutie aprobata de Consiliul de Securitate ONU, dar sintem pregatiti sa aplicam noi insine ultima solutie. Aceasta ar putea duce la declararea unilaterala a independentei", a avertizat Ceku. Acest ultim scenariu este agreat de SUA, iar recent diplomati UE au declarat, sub protectia anonimatului, ca si Bruxelles-ul va recunoaste independenta unilateral declarata de Kosovo.

Pe de alta parte, presedintele sirb Boris Tadici a aratat ca sprijinul american pentru independenta Kosovo submineaza eforturile de a se ajunge la un compromis. "Daca se va ajunge la o declarare unilaterala a independentei si la recunoasterea ei de catre SUA, aceasta va pune in pericol stabilitatea regiunii", a declarat Tadici pentru "Financial Times", adaugind ca "ordinea internationala nu va mai fi aceeasi". Presedintele sirb, care reprezinta tabara prooccidentala a scenei politice de la Belgrad, a propus, la inceputul acestei saptamini, o solutie de compromis prin care Kosovo primea o "autonomie fara precedent in lumea contemporana", insa aceasta a fost respinsa de liderii de la Pristina.

Intr-o declaratie comuna a troicii Rusia-UE-SUA, facuta vineri, Moscova a recunoscut pentru prima data ca "starea de fapt din Kosovo nu mai este sustenabila". Cu toate acestea, Rusia se opune termenului-limita fixat de ONU pentru incheierea unui acord. Negocierile de la New York sint o piatra de incercare si pentru diplomatia UE. Mai multe state membre, printre care si Romania, si-au exprimat reticentele fata de un Kosovo independent. "Nu este o problema a Rusiei, nici a Americii si noi - UE - vom fi cei care vor trebui sa decida, pentru ca noi ne vom confrunta cu probleme la sfirsitul anului", a explicat Bernard Kouchner, seful diplomatiei franceze.

Actualul format de negociere, bazat pe medierea unui grup de contact compus din Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, SUA si Rusia, a fost lansat in luna august, dupa respingerea in Consiliul de Securitate al ONU a planului Ahtisaari. Planul, care prevedea o "independenta supravegheata" pentru Kosovo, a primit atunci vetoul Rusiei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.