Seful statului incalca flagrant Legea fundamentala prin conditiile pe care le pune PSD-ului pentru a fi acceptat la guvernare si prin implicarea sa in formarea unei noi aliante de dreapta. La articolul 80, aliniatul 2, din Constitutie se spune: "Pres
Seful statului incalca flagrant Legea fundamentala prin conditiile pe care le pune PSD-ului pentru a fi acceptat la guvernare si prin implicarea sa in formarea unei noi aliante de dreapta. La articolul 80, aliniatul 2, din Constitutie se spune: "Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate".

Prevederile din Constitutia Romaniei - al carei garant trebuie sa fie - au fost incalcate in ultimele zile de seful statului pe parcursul a doua iesiri la posturile nationale publice de radio si televiziune. Cea mai recenta s-a petrecut vineri in cadrul editiei speciale a emisiunii "Sfertul Academic" de la Radio Romania Actualitati. Traian Basescu facuse afirmatii similiare si cu o seara in urma, la emisiunea "Editie Speciala" de pe canalul 1 al Televiziunii Romane.

Constitutia prevede, la articolul 80, ca presedintele are rolul de mediator. Or, daca se implica politic, el nu-si mai poate exercita acest rol. Asta nu l-a impiedicat insa pe Basescu sa se implice in activitatea interna a PSD si sa ceara eliminarea liderilor Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc din structurile de conducere ale partidului. Mai mult, seful statului a avertizat ca, daca acest lucru nu se va intimpla, el nu va fi de acord cu cooptarea PSD la guvernare nici dupa alegerile din 2008. Asta desi electoratul ar putea stabili cu totul altceva prin vot. "Perspectiva PSD este, daca pina la alegeri isi face acea curatenie de care este nevoie, sa devina un partener fezabil de guvernare si, ca presedinte in functie, pentru ca spre ghinionul multora voi fi presedinte in functie si la urmatoarele alegeri legislative, voi desemna inca un premier si voi contribui la formarea Guvernului, daca scapa de ancorele lor din trecut, de a face politica de gen Viorel Hrebenciuc, de a fi intotdeauna un adversar al evolutiilor democratice, cum este Ion Iliescu... Scapind de oameni de acest tip, PSD devine un partid cu care se poate lucra", a declarat Basescu la TVR.

Seful statului si-a continuat tirul impotriva tandemului Iliescu-Hrebenciuc si la radio. Cei doi conduc cele doua grupuri parlamentare ale PSD. Iliescu detine si functia de presedinte de onoare in formatiunea condusa de Geoana. O eventuala masura de indepartare a celor doi nu poate fi decisa nici macar de catre electorat. Membrii PSD sint, ca la orice partid, singurii abilitati sa ia o decizie in privinta conducerii.

Joi seara, la TVR 1, seful statului avertiza ca Adrian Nastase si Ion Iliescu isi fac socoteli gresite atunci cind isi pun problema sa saboteze motiunea de cenzura promovata de presedintele PSD. El i-a acuzat, voalat, ca prin amintita sabotare il vor putea debarca pe Mircea Geoana imediat dupa esecul motiunii. Intrebat ce soarta crede ca va avea presedintele PSD, Mircea Geoana, daca motiunea nu va fi adoptata de Parlament, Basescu a raspuns: "Eu cred ca si Adrian Nastase, si Ion Iliescu isi fac socoteli gresite atunci cind isi pun problema sa saboteze actiunea presedintelui PSD in speranta ca vor reusi sa-l debarce imediat dupa esecul motiunii. Deocamdata, Adrian Nastase nu are cum sa revina in fruntea PSD, nu cred ca are suficienta sustinere, o spun ca politician cu experienta".

Basescu l-a criticat pe Mircea Geoana pentru ca a "incercat sa-si consolideze puterea facind concesii lui Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc si, din acest motiv, a ajuns unde a ajuns, cu incertitudini in partid si cu probleme in a mobiliza tot partidul". I-a dat si un sfat liderului PSD, aratind ca "solutia" la care trebuie sa apeleze Geoana este "fermitatea in interiorul si in exteriorul partidului".

In emisiunea de la Radio Romania Actualitati, Traian Basescu nu si-a respectat statutul constitutional de echidistanta politica nici atunci cind a afirmat ca urmareste sa refaca "o forta politica de centru-dreapta" daca motiunea de cenzura va fi votata in Parlament. Aceasta noua forta politica ar putea inlocui Alianta D.A. si ar urma sa includa PD, PNL si PLD.

Nu in ultimul rind, presedintele si-a asumat pe fata legaturile strinse cu PD, justificind ca e un partid care il sustine. El a amintit ca PD a fost singurul partid care l-a sustinut la referendum, in timp ce PNL, PSD, PRM, UDMR si PC i-au fost potrivnice. "Voi stringe rindurile cu partidele care ma sustin", a spus fara ezitare Traian Basescu.

In emisiunea de la Radio Romania Actualitati, Traian Basescu nu si-a respectat statutul constitutional de echidistanta politica nici atunci cind a afirmat ca urmareste sa refaca "o forta politica de centru-dreapta" daca motiunea de cenzura va fi votata in Parlament. Aceasta noua forta politica ar putea inlocui Alianta D.A. si ar urma sa includa PD, PNL si PLD.

Seful statului a tinut sa precizeze ca nu ia in calcul desemnarea unui premier de la PSD, in cazul in care va trece motiunea. Mai mult, el a explicat ieri ca primul pas va fi incercarea formarii unui guvern de dreapta, in formula PD-PNL-PLD. In declaratia de la TVR seful statului a lasat sa se inteleaga ca premierul ar putea proveni si de la liberali, dar este exclus ca acesta sa se numeasca Tariceanu. Cu toate acestea, el a precizat ca-si doreste un premier PD. Vineri insa, la RRA, Basescu a lansat si varianta unui guvern de uniune nationala. "Daca aceasta varianta (guvernul PD-PNL-PLD - n.r.) va fi respinsa de Parlament, va trebui sa analizez, sa discut cu partidele daca este o solutie realizarea unui guvern de uniune nationala, nu neaparat cu toate partidele incluse si chiar cu partide care cred eu nu este momentul sa fie aduse la guvernare, ma refer la PSD, care are fragilitatile lui interne incit nu poate fi un partener solid de guvernare, dar eu stiu ca, dincolo de interese de partid, dincolo de ceea ce cred, prima mea obligatie este sa actionez in interes national", a spus Basescu.

In cazul in care motiunea de cenzura nu va fi adoptata, presedintele a atras atentia ca va face presiuni publice asupra primului-ministru pentru declararea transparenta a nivelului de sustinere pe care il are in Parlament.

Pe de alta parte, seful statului a deplins faptul ca nici un partid politic din Romania nu doreste, in realitate, introducerea votului uninominal. "Nici un partid nu vrea legea votului uninominal, de la dreapta la stinga. Ei sint obisnuiti sa fie facuti parlamentari de partid, fara prea mari responsabilitati din partea lor. Toti sint obisnuiti sa-i bage partidele in Parlament cu putina contributie de la ei, poate doar baneasca", a declarat presedintele. El a mai aratat ca "toate partidele politice vor sa evite votul uninominal, pe care insa romanii il vor".

A mai vorbit si despre faptul ca a abandonat ideea alegerilor anticipate. Argumentul sau este ca anticipatele ar bloca desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European. Prin urmare, spune presedintele, "Romania ar incalca Tratatul de aderare" pentru ca ar fi nevoita, intr-o astfel de situatie, sa trimita la Bruxelles parlamentari "numiti si nu unii alesi". De asemenea, anticipatele ar bloca introducerea votului uninominal, mai spune Basescu, care a catalogat clasa politica romaneasca drept "putreda".

Traian Basescu a ajuns si la capitolul drag lui, coruptia. El a lansat o sintagma noua: "Politicul seamana cu oligarhiile; este un grup oligarhic si nu este un grup politic transparent care guverneaza dupa principii democratice". A adus in discutie si grupurile de interese politice al caror scop este cel personal si nu cel national cum ar fi "grupul Viorel Hrebenciuc, grupul Ion Iliescu, grupul Calin Popescu Tariceanu".

Raspunzindu-le celor care il acuza de coruptie bazindu-se pe dosarul Flota, seful statului a dezvaluit ca Adrian Nastase i-a propus, pe cind era prim-ministru, sa accepte fuziunea PSD cu PD. In schimb, sustine el, Nastase i-ar fi promis ca "noi uitam de dosare". Despre dosarul Flota a spus ca "este un fals", aducind ca argument stenogramele PSD din care reiesea ca "a existat o decizie politica" de a fi "fabricat" acest caz. La fel cum a facut cu o seara in urma la TVR, seful statului a dezavuat atitudinea ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, care a criticat tocmai domeniul "al carui aparator trebuie sa fie". In opinia sa, "doar judecatorul poate sa spuna daca cineva este sau nu vinovat". Printre ministrii dezavuati de el pentru ca au atacat justitia imediat dupa li s-au intocmit dosare penale s-au mai numarat Paul Pacuraru, Zsolt Nagy si Codrut Seres. (Cristian Oprea)

PSD nu prea are replica la afirmatiile presedintelui Liderii PSD au ramas putin buimaci dupa ultimele doua iesiri publice ale presedintelui. N-au avut de declarat decit ca nu e normal ca presedintele sa se exprime cu privire la doi lideri ai partidului. "Pot sa dau si eu o lista cu persoane indezirabile de la PD. Asta ca sa fim chit", a spus ieri Mircea Geoana referindu-se la afirmatiile lui Basescu despre Hrebenciuc si Iliescu. La rindul sau, vicepresedintele PSD Ioan Rus ne-a declarat ca "nu e normal" ca presedintele Basescu sa se exprime cu privire la o problema interna a unui partid. "Nu-s de acord ca altcineva de afara sa-mi bata copiii. Sau bunicii. Mi-i bat eu, daca e cazul. PSD are evolutiile lui si le vom duce mai departe." Ioan Rus spune ca nu conteaza ce crede sau afirma Traian Basescu despre PSD. "Nu ne-am propus sa intram in atentia lui Basescu, ci a cetatenilor. Noi credem, indiferent de ce spune presedintele, ca avem capacitatea de a guverna. Daca nu putem, o sa dovedim ca putem sa ne opunem unei alte guvernari." Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat vineri la Pitesti ca este imposibila o alianta intre un partid de stinga si unul de dreapta. Referindu-se la presupusa intilnire dintre Bogdan Olteanu (PNL) si Viorel Hrebenciuc (PSD), Geoana a aratat: "Nu stiu despre ce intilnire vorbeste Traian Basescu, dar va spun ca este imposibila o alianta intre un partid de stinga si un partid de dreapta. Presedintele nu este o sursa cu adevarat credibila. Se poate ajunge, eventual dupa alegeri, la o forma de colaborare punctuala, dar nu la o alianta. Nu v-ati saturat de aliante si de CDR-uri pe care le-am avut? Este o chestiune contra naturii si nu vom forma niciodata o alianta cu un partid de dreapta".

Ioan Rus a mai afirmat ca, imediat dupa ce va fi adoptata motiunea, toate partidele parlamentare vor aborda o deschidere mult mai mare decit afiseaza acum unele fata de altele. "O sa stam de vorba cu totii. Si arogantii de la PNL, si arogantii de la PD, si arogantii de la PSD." (Cristian Sutu)

PNL respinge "guvernul" lui Basescu Liderii liberali resping variantele de guvern propuse de seful statului si considera ca declaratiile acestuia vor avea efecte contrare.

O parte dintre liderii liberali au analizat declaratiile lui Traian Basescu intr-o sedinta ad-hoc, care s-a desfasurat la bordul avionului ce i-a transportat ieri, la amiaza, la Baia Mare, unde a avut loc lansarea, in regiunea de nord-vest, a eurocandidatilor PNL.

Cei mai multi dintre cei prezenti au apreciat ca tinta discursului prezidential vizeaza in primul rind divizarea PNL, in sensul crearii unei grupari care sa-l debarce pe Tariceanu din fruntea partidului. Vicepresedintele Norica Nicolai ne-a facut urmatoarele precizari: "Dl Basescu urmareste sa-i incaiere rau pe cei din PSD si sa divizeze PNL, prin asa-zisa participare a liberalilor la o guvernare tripartita cu PD si PLD. Traian Basescu crede ca, imediat dupa ce a lansat aceasta tema, vor fi liberali in partid care sa se dezica de premier si sa-i ceara capul. Se insala amarnic. Din contra, pot spune ca iesirea presedintelui va provoca efecte contrare intentiilor sale. Acum sint convinsa ca motiunea nu va trece nici daca face slujbe la biserica. Cel putin 30 dintre PSD-istii promotiune nu o vor mai vota dupa ce au auzit ce planuri are Basescu. Iar in ceea ce priveste PNL, intotdeauna cind am fost atacati la virf, ne-am unit si mai tare".

Vicepresedintele politic al liberalilor, Crin Antonescu, este categoric: "PNL nu va intra intr-un guvern fara Tariceanu, in actuala legislatura". Antonescu mai spune ca propunerea lui Basescu este doar o tentativa "de a crea o diversiune in interiorul partidului". Liderul liberal a aratat ca un guvern de genul celui propus de seful statului a mai existat "si toata lumea a vazut ce s-a intimplat". Antonescu nu a exclus insa pentru viitor o eventuala colaborare cu democratii.

"Am auzit o prostie cum nu s-a mai pomenit la un sef de stat. Basescu este pus ca presedinte pentru toti romanii si are obligatia sa-i respecte pe toti, nu doar pe cei care l-au votat. Mai bine ar renunta la politica sa razboinica pentru ca a inceput sa semene cu Iliescu si chiar cu Ceausescu", este reactia lui Ludovic Orban. El a adaugat ca propunerea privind guvernarea in situatia in care motiunea trece "este nerealista". Mai putin belicos, secretarul general al PNL, Dan Motreanu, vede urmatoarea situatie: "Acum, dupa acest interviu, liberalii se vor face si mai arici in jurul lui Tariceanu. Traian Basescu ne-a facut un serviciu imens prin aparitia sa la TVR 1". Premierul Tariceanu a fost mai sec: "Presedintele vrea sa se bage in seama, asa cum ii place de obicei. Pina la votarea motiunii, nu are nici o atributie, dar vrea sa arate populatiei ca are si el un rol". (Lucian Gheorghiu)

Citeste si Basescu, capitan pe "Titanic vals" , un comentariu de Ciprian Ranghel


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.