Aceste feline fac parte din viata de zi cu zi a grecilor si au fost aici intotdeauna, la fel ca vantul, soarele, marea, ziua si noaptea.     Cine a calatorit in Grecia, si in mod special in insule, nu a putut sa-si stapaneasca uimi
 Aceste feline fac parte din viata de zi cu zi a grecilor si au fost aici intotdeauna, la fel ca vantul, soarele, marea, ziua si noaptea.     Cine a calatorit in Grecia, si in mod special in insule, nu a putut sa-si stapaneasca uimirea de marea abundenta de pisici pe care le poti intalni la tot pasul: pe plaje (jucandu-se la unison cu pescarusii), in vestitele taverne asteptand sa primeasca o bucatica de mancare, pe aleile de promenada, in jurul hotelurilor si in multe alte locuri in care nu te-ai astepta sa le vezi. Pentru greci este mai mult decat un trai in comun, insa pentru turistii care le calca pragul aceasta relatie neobisnuita ridica semne de intrebare. Dar ce s-a intamplat cu celelalte patrupede? Grecii, mari iubitori de feline? Raspunsul vine chiar de la locuitori.     ACCEPTARE. Relatia dintre greci si pisici este una de o natura aparte, diferita de alte tari ale Europei. Ei le accepta, le domesticesc, fara a trai insa cu o singura familie.  Micile necuvantatoare apartin intregii comunitati si nimanui in particular. Ele sunt parte din viata de zi cu zi, au existat mereu, si mereu au fost ingrijite de toti si de nimeni. Cu o natura prietenoasa, ele raspund - nu toate, ce-i drept - la chemarile turistilor, accepta cu placere o mangaiere sau o vorba de alint. Traiesc de secole impreuna cu fiintele umane. Grecii din aceste insule le iubesc fara sa aiba o anume preferinta, au grija de ele fara sa le ingrijeasca cu adevarat, dar le accepta in totalitate. Pisicile nu mai sunt doar parte din decorul natural al vietii in Grecia, ele devenind si o considerabila sursa de venit. Obiecte decorative avand drept leitmotiv silueta unei pisici se gasesc in toate magazinele de suveniruri, iar celebrul calendar "Cats of Greece" este nelipsit de pe tarabe.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.