Vinerea viitoare, Cotidianul se va distribui impreuna cu un CD continind o selectie din muzica lui Felix Mendelssohn Bartholdy, din Colectia SIMFONICA, si cu o brosura despre compositor. Urmatorul compozitor din Colectia SIMFONICA, pe care Cotidianul il aduce cititorilor in fiecare vineri, la doar 7,9 lei, e romanticul Felix Mendelssohn Bartholdy, din a carui opera au fost selectate doua dintre cele mai populare lucrari ale sale: Concertul pentru vioara in mi minor (op. 64) si „Visul unei nopti de vara - muzica de scena" (selectii op. 21 si op. 61). Alaturi de CD, cititorii vor primi si o brosura despre viata si opera marelui compozitor. Inregistrarile au fost realizate in octombrie 1995, la studiourile CTS din Londra, cu Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta lui Jane Glover si cu participarea violonistului Leland Chen.

Beethoven avea 38 de ani, iar Schubert 12, cind, in 1809, se nastea la Hamburg Jacob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy, cel care avea sa devina una dintre cele mai importante personalitati din viata muzicala europeana a primei jumatati a secolului XIX. Mendelssohn a crescut in sinul unei familii de intelectuali evrei, fiind fiul bancherului Abraham Mendelssohn si nepotul filosofului Moise Mendelssohn. Multe dintre marile nume ale elitei germane din acea epoca s-au perindat prin casa parintilor lui Mendelssohn, printre cei care veneau mai des aflindu-se Humboldt, Hegel, Heyse, Chopin, Heine si Weber. Incercind sa se apere de valurile de antisemitism, Abraham a hotarit sa renunte la cultul mozaic, botezindu-si copiii ca luterani si luind un al doilea nume, Bartholdy, la sugestia cumnatului sau, care cumparase o proprietate cu acest nume.

Mendelssohn a fost considerat adesea drept un al doilea Mozart, datorita geniului sau muzical manifestat inca din copilarie. A inceput sa studieze pianul la 6 ani, iar la 11 devenea deja discipol al lui Carl Friedrich Zelter la Berlin. Prima sa aparitie pe o scena a avut loc, probabil, cind Mendelssohn avea 9 ani, in cadrul unui concert de muzica de camera. In copilarie nu s-a marginit sa interpreteze muzica, ci a si compus: la 11 ani scrisese deja un trio pentru pian si coarde, o sonata pentru pian si vioara, patru lucrari pentru orga si o opereta comica in trei acte. La numai 17 ani, Mendelssohn participa ca dirijor la prezentarea primei sale compozitii faimoase: uvertura la „Visul unei nopti de vara".

A revenit la piesa lui Shakespeare 16 ani mai tirziu, cind a mai compus diferite lucrari, printre care celebrul „Mars nuptial", care s-a transformat intr-o piesa populara pentru nunti, dupa interpretarea sa la nunta fiicei reginei Victoria cu printul Friedrich al Prusiei. Pe linga muzica de scena compusa pentru „Visul unei nopti de vara", CD-ul oferit de Cotidianul mai cuprinde si Concertul pentru vioara in mi minor, compus in 1844 pentru violonistul german Ferdinand David. Lucrarea a devenit una dintre cele mai populare compozitii ale lui Mendelssohn, iar numerosi violonisti celebri si-au facut debutul cu acest concert, printre ei aflindu-se si marele Jascha Heifetz, care a interpretat piesa in prima sa aparitie pe scena, la virsta de 7 ani.

Pe linga activitatea sa componistica, lumea muzicala ii datoreaza lui Mendelssohn Bartholdy redescoperirea unor genii muzicale cazute in uitare. Cel mai important este Bach, care nu ii era necunoscut lui Bartholdy, din moment ce sora bunicii sale fusese eleva fiului lui Bach. In 1829, dupa nenumarate tentative de a-l convinge pe Zelter sa readuca pe scena compozitiile lui Bach, Mendelssohn a dirijat orchestra, iar Zelter corul ce a interpretat, la Berlin, „Pasiunea dupa Matei", bucurindu-se de un succes urias, care a jucat un rol important in redescoperirea muzicii lui Bach in Germania si, ulterior, in restul Europei. In acea epoca predomina muzica unor compozitori precum Mozart, Haydn, Spontini, Weber, Rossini, Gluck, Händel si Fasch.

Lucrari celebre semnate de Felix Mendelssohn In perioada 1821-1823, cind avea intre 12 si 14 ani, Mendelssohn a scris 12 simfonii. In urmatorii ani, Mendelssohn a mai compus si alte piese pentru orchestra, printre care uvertura „The Hebrides", in 1830. Printre cele mai cunoscute lucrari de tinerete se numara Octetul pentru coarde in mi bemol major, scris la 16 ani, si uvertura „Visul unei nopti de vara". Dupa esecul premierei in 1827 a operei sale in doua acte „Die Hochzeit des Camach" („Nunta lui Camacho"), descurajat, Mendelssohn nu va mai scrie niciodata opera. Insa a compus numeroase alte lucrari de muzica de camera, antologic fiind Cvartetul de coarde nr. 6. „Die erste Walpurgisnacht" („Prima noapte valpurgica") este una dintre cele mai reusite compozitii corale ale sale, iar lucrarile solo pentru pian „Lieder ohne Worte" („Cintecele fara cuvinte") au ramas pina astazi extrem de populare.

PARTICIPA LA CONCURS! Castiga unul dintre cele 7 premii ale saptamanii! CD-uri si DVD-uri audio cu inregistrari exceptionale de la Universal Music.