Autoritatile militare din Burma (Myanmar) au taiat legaturile de Internet in orasul Rangoon, incercind sa opreasca raspindirea, in intreaga lume, a informatiilor si a imaginilor despre protestele calugarilor.

"Tehnologia face diferenta
Autoritatile militare din Burma (Myanmar) au taiat legaturile de Internet in orasul Rangoon, incercind sa opreasca raspindirea, in intreaga lume, a informatiilor si a imaginilor despre protestele calugarilor.

"Tehnologia face diferenta in lumea moderna. Acum, toata lumea poate afla ce se intimpla in Burma prin intermediul Internetului", a declarat, pentru CNN, Sein Win, editorul unui site de stiri, Mizzima News, creat de disidentii birmanezi din India. "Aceasta este globalizarea. Fie ca place sau nu juntei militare, guvernul nu se poate izola de comunitatea internationala", a mai spus el. Desi guvernul birmanez a intrerupt orice legatura la Internet, evenimentele din tara de saptamina aceasta au demonstrat ca tehnologia ofera putere disidentilor si activistilor si transfoma lumea intr-un martor la ce se intimpla in alte zone ale globului.

Circa 1.000 de persoane, majoritatea studenti, s-au adunat si vineri in apropiere de pagoda Sule, din centrul orasului Rangoon. Politia a recurs la violenta pentru a opri manifestatia, folosind bastoane si tragind focuri de arma in aer. Presiunile exercitate de junta militara si violentele din Rangoon au contrins mai multe trusturi de presa sa-si suspende activitatea. "Anumite publicatii au fost obligate sa isi sisteze activitatea, deoarece au refuzat sa tipareasca propaganda guvernamentala", a declarat un jurnalist.

SUA au impus sanctiuni impotriva a 14 dintre membrii juntei militare aflate la putere in Myanmar, printre care se numara si liderul acesteia, si au cerut Chinei sa isi foloseasca influenta pentru a spori presiunile asupra regimului si pentru a pune capat represiunii protestelor. Departamentul de Stat american a inceput, la rindul sau, sa aplice masurile anuntate marti de Bush privind extinderea interdictiilor de acordare a vizelor pentru oficiali militari si guvernamentali din Myanmar si familiile lor. Myanmarul facea deja obiectul unor sanctiuni severe, impuse de Washington in 1997, printre care interzicerea importurilor de produse in SUA si sanctiuni financiare. Presiunile internationale depind insa de atitudinea unor state precum China si Rusia, membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU, care s-au opus impunerii unor sanctiuni.

Ambasadorul australian in Myanmar, Bob Davis, a declarat vineri ca numarul persoanelor ucise in timpul protestelor de strada este mult mai mare decit cel oficial. Autoritatile au anuntat zece morti, dar diplomatul australian spune ca sint cu citeva zeci mai multi decit cifra furnizata de autoritati. Cetateanul japonez ucis joi, la Rangoon, era un jurnalist al agentiei japoneze APF. Kenji Nagai (50 de ani) a fost impuscat mortal, in timp ce filma represiunea manifestatiilor, la Rangoon.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.