Rusia isi pune amprenta asupra alegerilor legislative din Ucraina de maine, agitand cea mai sigura arma din dotare: pretul resurselor energetice. Diferenta dintre un guvern pro-vest si unul pro-rus este de 50 de dolari pe mia de metri cubi de gaz. C
Rusia isi pune amprenta asupra alegerilor legislative din Ucraina de maine, agitand cea mai sigura arma din dotare: pretul resurselor energetice. Diferenta dintre un guvern pro-vest si unul pro-rus este de 50 de dolari pe mia de metri cubi de gaz. Conform unei surse „bine plasate“ in cadrul grupului Gazprom, citata de cotidianul rus Kommersant, pretul ar putea fi stabilit la 145-175 dolari pe mia de metri cubi in cazul in care guvernul va ramane acelasi, iar primul-ministru pro-rus Viktor Ianukovici isi va pastra functia. In cazul in care va fi formata o coalitie pro-occidentala intre presedintele Viktor Iuscenko si fosta sa aliata din perioada asa-numitei „Revolutii Portocalii“, Iulia Timosenko, pretul ar putea creste pana la 230 de dolari pe mia de metri cubi, a adaugat aceeasi sursa. „Pretul gazelor va fi decis in cadrul unor negocieri. Totul va depinde de componenta guvernului“, a declarat ambasadorul rus in Ucraina, Victor Cernomirdin, citat de Kommersant. In 2007, Ucraina a platit 130 de dolari pe mia de metri cubi, fata de 95 de dolari platiti &ici rc;n 2006. Judecand situatia Romaniei in raport cu criteriul aplicat Ucrainei, politicienii de la Bucuresti nu au gasit drumul spre inima Moscovei. Romania a platit anul trecut 285 dolari/ 1.000 mc, iar in 2007 pretul estimat nu va depasi 300 dolari/1.000 mc.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.