Festivalul agrar de la Turda se pregateste sa-si bata propriul record de anul trecut, la impletit ceapa, si sa faca cel mai mare colac secuiesc.

A treia editie a festivalului agrar Turda Fest a debutat vineri cu o parada a costumelor populare, demonstratii de calarie si un concurs de gatit gogosi traditionale „gustat" de toata lumea. Punctul principal de atractie al primei zile a festivalului a fost, insa, balonul cu aer cald, care s-a ridicat de la punct fix, in zbor ancorat, cu oricine a dorit sa vada cum arata orasul Turda de la o inaltime de 10–15 metri. Daca anul trecut evenimentul a adunat aproximativ 40.000 de participanti, in trei zile, anul acesta, organizatorii se asteapta ca numarul vizitatorilor sa depaseasca 60.000.

Standurile aranjate in centrul orasului Turda adapostesc producatori agricoli, firme cu specific agro-industrial, dar si mesteri populari. „Mestesugarii au stipulat prin contract sa faca demonstratii in strada. In acest fel, vrem ca si publicul sa se implice si sa inteleaga traditiile", spune Madalina Mocan, unul dintre organizatorii festivalului de la Turda. Un alt aspect original al festivalului este ca 45 de standuri sint realizate din lemn si trestie, de mesteri maramureseni. „Vrem sa dam un aer cit mai autentic, chiar daca aceste standuri au reprezentat investitia cea mai mare a festivalului", explica Madalina.

Mirosul imbietor de pulpe de pui prajite la protap, de frigarui facute pe loc, dar si cel al traditionalilor colaci secuiesti (kurtos kalacs), laolalta cu vinurile moldovenesti numai bune de degustat au scos lumea din case inca de dinainte de deschiderea oficiala a festivalului. Concursul de gatit gogosi simple traditionale s-a dat intre patru gospodine, in vazul lumii. Iar simbata, gurmanzii se pot delecta cu un concurs de friptura traditionala de Turda, care presupune sacrificarea unui porc hranit numai cu cereale, inmuierea carnii acestuia in lapte si gatitul cu mici ingrediente secrete, care dau savoare fripturii.

Tot simbata, Turda Fest se pregateste sa isi bata propriul record la impletit ceapa: sase impletitori vor incerca sa faca o funie de ceapa mai lunga de 134 de metri, cit este recordul din 2006, stabilit tot la Turda. Un alt record pe care festivalul vrea sa il bata este coacerea unui colac secuiesc lung de zece metri. „Noi am aflat ca s-a facut, pina acum, un colac de 2,5 metri, care ar fi cel mai lung, in Tinutul Secuiesc. Avem un dispozitiv construit special pentru tentativa noastra, de un mester secui, si speram sa iasa totul bine", afirma Madalina.

Pe linga festivalul de folclor international, care reuneste formatii populare din sase tari, vizitatorii festivalului se pot delecta cu concerte in aer liber in fiecare seara, inclusiv cu Analia Selis, care va cinta simbata, ori pot viziona filme de scurt-metraj cu caracter antropologic.

La organizarea evenimentului din acest an au muncit 168 de voluntari din Turda, ajutati de 35 de voluntari americani care fac parte din PeaceCorp. Acestia sint coordonati de Pamela Ratiu, care, alaturi de sotul ei, Indrei Ratiu, a initiat acest festival agrar dupa modelul celor din Marea Britanie si Statele Unite ale Americii. Editia din acest an a Turda Fest se desfasoara sub inaltul patronaj al Altetei Sale Regale, Principesa Margareta a Romaniei, dar si al Presedintelui Romaniei. „Incercam sa atragem patronaje cit mai reprezentative, pentru a da greutate festivalului, pe care il dorim, intr-o zi, de nivel national", spune Indrei Ratiu, fondatorul Fundatiei Familiei Ratiu din Turda.