Pentru mitologia fictiva pe care a compus-o sudului, Faulkner a fost incarcat de onoruri literare, de la Nobel si Pulitzer pina la National Book Award.Faulkner a suportat destul de greu
celebritatea de laureat Nobel Miercuri, Cotidianul va ofera romanul „Zgomotul si furia", de William Faulkner, un scriitor care face parte dintr-o generatie ilustra. Alaturi de Ezra Pound, Sherwood Anderson si F. Scott Fitzgerald, este unul dintre prozatorii „generatiei pierdute", pentru care lumea si-a pierdut contururile ferme si iluziile care o mentineau pe o orbita sigura. Sudul de care se leaga toate romanele si povestirile americanului e un tarim in dezagregare, inca bintuit de umbrele unui trecut incarcat de glorie si de istorii impletite de generatii intregi de aristocrati. Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, William Faulkner s-a nascut in 1897 la New Albani, Mississippi. A ramas insa legat toata viata de Oxford, Lafayette, oras care i-a inspirat imaginarul tinut Jefferson, in care incheaga intrigile a nenumarate fictiuni. „Yoknapatawpha", alt domeniu fictiv, reflecta, la rindul lui, tinutul Lafayette de care prozatorul nu s-a putut dezlipi niciodata. In ciuda atasamentului pentru acest orasel, Faulkner si-a scris primul roman, „Plata Soldatului", la New Orleans, oras in care l-a cunoscut pe Sherwood Anderson, scriitorul care i-a influentat debutul ca romancier. Cartea a aparut in 1925, intiia dintr-o suita de douazeci de romane publicate neobosit, pina in 1962, anul mortii lui Faulkner. „Zgomotul si furia" (1929), „Pe patul de moarte" („As I Lay Dying", 1930), „Lumina de august" („Light in August", 1932) sau „Absalom, Absalom" (1936) sint citeva dintre cele mai discutate romane ale lui Faulkner.

Notorietatea coplesitoare care l-a insotit pe Faulkner toata viata a venit o data cu Premiul Nobel, care i s-a decernat in 1950, spre surpriza multora dintre confratii de breasla. Distinctia i-a fost acordata pentru „contributia unica, aristocratica si plina de forta la romanul american modern". La doar un an dupa cistigarea Nobelului primea National Book Award pentru un volum de povestiri, „Collected Stories", iar patru ani mai tirziu, in 1955, era recompensat cu Premiul Pulitzer, pentru romanul „A Fable". In 1963, la un an dupa moarte, i se acorda acelasi premiu, pentru „The Reivers".

Pe linga romane si nenumarate volume de proza scurta, Faulkner a scris la fel de multe eseuri si poezii si a semnat chiar scenarii pentru Hollywood. In ciuda celebritatii pe care si-a dobindit-o printre contemporani, Faulkner a preferat linistea resedintei din Oxford, Rowan Oak, casa transformata acum in muzeu de Universitatea din Mississippi.

Afla mai multe despre Colectia LITERATURA si despre romanul "Zgomotul si furia"