In primul tur al Grupei Mondiale, Romania va intilni, de data asta la Bucuresti, reprezentativa Frantei, in fata careia avem o singura victorie din opt partide, datind din vremea lui Nastase&Tiriac.

Romania va infrunta, pentru a treia oara in ultimii sase ani, selectionata Frantei, pentru un loc in sferturile de finala ale Cupei Davis. Sortii nu au fost deloc accesibili tenismenilor romani, care, la numai un an distanta, se vor afla din nou fata-n fata cu Richard Gasquet&Co. "Ne-am cam plictisit de Franta, pe care am tot intilnit-o in ultimii ani. Ii cunoastem pe jucatorii francezi cu ochii inchisi. Bine ca macar jucam acasa. Cel mai probabil meciul va fi gazduit de Sala Polivalenta din Bucuresti. Sper sa reusim sa aducem o suprafata mai lenta, zgura fiind exclusa. Si oricum francezii sint si ei buni pe acest tip de teren. Ne-am fi dorit sa picam cu Belgia, cel mai accesibil adversar din cele 15, dar asta este. Se putea si mai rau, spre exemplu o deplasare in Argentina. Sigur, ar fi fost frumos sa-l aducem pe Rafael Nadal la Bucuresti, dar am fi avut un meci extrem de greu", a spus antrenorul Florin Segarceanu.

Romania si Franta se vor intilni pentru a 9-a oara in Cupa Davis, palmaresul fiind net favorabil francezilor: 7-1. Singura noastra victorie dateaza din 1974, cind din echipa care invingea, la Bucuresti, reprezentativa „cocosului galic" faceau parte Ilie Nastase si Ion Tiriac. La meciul din februarie 2008, Franta pleaca din postura de favorita, prin prisma faptului ca are nu mai putin de 14 jucatori in Top 100. „Oricare dintre celelalte 15 echipe ar fi fost un adversar de temut, intrucit sint cele mai bune din lume. Ar fi o timpenie sa ne gindim de-acum la o victorie cu francezii. Eu sper ca la ora meciului baietii nostri sa fie mai in forma si sa ne faca o surpriza. Sper ca Andrei Pavel sa nu se razgindeasca pina atunci si sa continue sa joace. Francezii, cu jucatorii pe care ii au, pot face trei echipe de Cupa Davis, nu doar una. Spre deosebire de noi, care nu prea avem de unde alege. Eu cred ca ne cresc sansele cu 15-20% datorita faptului ca vom juca acasa. In ceea ce priveste suprafata, nu cred ca mai conteaza, intrucit francezii ne-au batut pe orice tip de teren", a afirmat presedintele FRT, Ilie Nastase.

In primul tur al Grupei Mondiale se vor mai infrunta: Rusia-Serbia, Belgia-Cehia, Argentina-Marea Britanie, Suedia-Israel, Coreea-Germania, Peru-Spania si Austria-Statele Unite.

Francezii servesc restructurari la echipa de Cupa Davis Presedintele Federatiei Franceze de Tenis, Christian Bimes, anunta concedieri in echipa inaintea partidei cu Romania. Presa este insa linistita, asteptind meciul cu SUA.

Data ca victima certa in fata echipei Frantei, Romania ar putea profita de relatiile tensionate existente intre conducerea federatiei de specialitate si stafful tehnic al echipei de Cupa Davis. Andrei Pavel&Co. ii vor intilni, pe teren propriu, pe reprezentantii "cocosului galic", in perioada 8-10 februarie 2008, in primul tur al grupei mondiale.

Presedintele forului francez de tenis, Christian Bimes, a anuntat ca intentioneaza sa reorganizeze stafful tehnic al echipei de Cupa Davis prin desfiintarea unor posturi, oferind totodata jucatorilor selectionati posibilitatea de a apela la proprii antrenori. "Functia de capitan va ramine, la fel vom pastra medicul, kinetoterapeutul si osteopatul. In schimb nu va mai exista intendentul, pentru ca ma gindesc ca federatia va fi in stare sa asigure aceasta misiune. In sfirsit, exista discutii si in privinta antrenorului si a preparatorului fizic", a spus Christian Bimes. In aceste conditii, actualul intendent Guillaume Raoux isi va pierde postul, iar antrenorul Patrice Hagelauer si preparatorul fizic Paul Quetin nu stiu inca daca li se vor mai prelungi contractele. Desi postul pe care-l detine nu pare a fi afectat de restructurare, capitanul nejucator Guy Forget este sceptic in ceea ce priveste viitorul sau. "Nu voi continua decit daca obtin garantii din partea unor anumite persoane - jucatori si oameni din anturajul lor - si a conducatorilor federatiei. In acest moment, lucrurile nu sint prea clare", a afirmat Forget.

In ciuda tensiunilor existente in echipa, presa din Hexagon considera ca sortii le-au fost favorabili francezilor in momentul in care le-au desemnat ca adversari "modesta" echipa a Romaniei. Jurnalistii francezi noteaza in unanimitate: "Un meci blind, cu modesta echipa a Romaniei". Site-ul postului de televiziune France 2 este de parere ca "francezii au iesit destul de bine la tragerea la sorti, daca luam in calcul faptul ca cei mai buni doi jucatori romani se afla in subsolurile clasamentului mondial, Andrei Pavel pe 85 ATP, iar Victor Hanescu, pe 105. Tenismenii francezi ar trebui logic sa treaca de primul tur, dar mai departe lucrurile se vor complica serios, pentru ca vor trebui, cel mai probabil, sa se deplaseze in Statele Unite". De aceeasi parere pare a fi si directorul tehnic al federatiei, Patrice Dominguez: "Cred ca este o buna tragere la sorti. Jucam cu una dintre cele mai slabe echipe, chiar daca in grupa mondiala toate formatiile sint periculoase. Pe romani i-am mai batut chiar anul acesta, la Clermont-Ferrand, si in urma cu trei ani, la ei acasa, la Bucuresti. Pavel si Hanescu sint jucatori pe care ii cunoastem bine si m-as mira ca din ei sa iasa un Tiriac si un Nastase".