Topul celor mai cumplite pelicule nu duce lipsa de ochi scosi, urechi retezate, nazisti dementi, monstri subpaminteni sau singe hristic.Realismul scenelor de tortura din „Hostel"
da fiori chiar si celor mai bravi cinefili „Labirintul lui Pan", „Portocala mecanica" sau „Patimile lui Hristos" se numara printre cele mai violente productii, potrivit unui sondaj online realizat de revista „Entertainment Weekly". Cel mai socant film in viziunea cititorilor saptaminalului american este, nu intimplator, „American History X", un film despre agresiunile neonazistilor din Statele Unite indreptate contra afroamericanilor. Nici vechiul continent nu duce lipsa de grozavii. O demonstreaza „Hostel - Caminul ororilor" (a carui continuare a fost lansata in acest an), care spune povestea unor turisti ce ajung sa se cazeze intr-un hotel dintr-un orasel slovac, unde se petreceau cele mai teribile torturi, una dintre victime aparind la un moment dat cu globul ocular atirnind sub orbita. Pelicula „Reservoir Dogs", cea care l-a lansat pe Quentin Tarantino, surprinde, cu ironie, lumea gangsterilor care ajung sa se decimeze reciproc, incercind sa afle cine dintre ei este politistul sub acoperire care le-a dat planurile peste cap. Singele baltit, urechea politistului taiata barbar sau injuraturile cu nemiluita duc filmul dincolo de oroare. Thrillerul „Labirintul lui Pan" (Guillermo del Toro) care a rulat si la noi la inceputul acestui an surprinde nu doar razboiul civil din Spania lui Franco, dar si lumea unor fapturi subpamintene hidoase, care reusesc sa-ti ridice parul in cap.

Un alt film socant in ochii cititorilor revistei „Entertainment Weekly" este „Umbrele trecutului" („A History of Violence"), semnat de regizorul canadian David Cronenberg. Aici, un familist linistit devine peste noapte o masina de ucis, plina de surprize. De o cruzime si mai percutanta este „Portocala mecanica" a lui Kubrik, unde cri-minalul Alex este supus unei tehnici abrutizante de dresare si calmare a agresivitatii. Nici o solutie n-a fost insa eficienta in cazul lui Hannibal, canibalul din „Tacerea mieilor", celebru pentru „gusturile" sale insolite.

Beneficiind de bune intentii, filmul lui Mel Gibson, „Patimile lui Hristos", e fidel textului biblic, dar e doldora de flagelari, sfisieri si oase frinte. Printre alte filme incluse in topul violentei cinematografice se mai afla thrillerele „Se7en", „Puzzle mortal" („Saw"), dar si horrorul „Dealuri insingerate" („The Hills Have Eyes") ori bine cunoscutul „Salvati soldatul Ryan".