A treia editie a campaniei de alegere a elitelor initiata de Realitatea TV debuteaza cu o emisiune speciala.Mihai Tatulici, realizatorul campaniei „Zecepentru Romania", va cauta elite inca opt anide acum inainte Mihai Tatulici va da startul noii etape din descoperirea de virfuri autohtone, duminica, incepind cu ora 16.15, alaturi de invitatii Cristian Tudor Popescu, Cozmin Gusa si Petre Roman. „Din pacate, Mona Musca a pretextat probleme personale si n-a venit, asa incit au ramas Petre Roman, revelatia Revolutiei Romane, si Cozmin Gusa, un politician controversat prin evolutie", povesteste pentru Cotidianul Mihai Tatulici. Realizatorul campaniei „Zece pentru Romania" explica felul in care a ales invitatii pentru emisiunea speciala de debut: „Editia de deschidere isi propune sa relationeze clasa politica, prin doi reprezentanti ai sai, si comentatorul evolutiilor ei, un ziarist. Are un alt algoritm, pentru ca nu presupune nici o categorie". Saptamina viitoare insa, dezbaterea va avea un tel mai precis, iar primii vizati vor fi ministrii. Acestia vor fi urmati de parlamentari, tineri politicieni, analisti politici, realizatori tv, oameni de afaceri, interpreti vocali, actori, sportivi si politicieni.

In acest an, una dintre marile noutati ale programului este aparitia juriului, alcatuit din Adriana Saftoiu, Alexandru Darie, Aurora Liiceanu si Mircea Kivu. Cei patru, care vor functiona ca „un filtru intre criteriile poporului si mentalul colectiv", dupa cum asigura Mihai Tatulici, vor pindi atunci cind alegatorii calca strimb in numirea celor zece. Lipsa juriului a dus la o confundare a notorietatii unor personaje cu recunoasterea acestora ca valoare, este de parere „juratul" Mircea Kivu. „Nu au existat niste criterii clare de apreciere si judecare a celor care au intrat in competitie. Cel mai dificil va fi tocmai sa scoatem la suprafata niste criterii dupa care se judeca actorii pe care ii jurizam", declara sociologul pentru Cotidianul. „Sper ca aceasta editie sa reduca rolul pe care il are inertia in perceptia publica a personajelor. Pina acum s-a vazut ca acestea nu erau judecate neaparat prin prisma a ceea ce au facut, ci mai degraba prin ceea ce reprezinta ei ca imagine pentru public", adauga Kivu.

Dezbaterile se vor purta duminica de duminica, intre 16.15 si 18.00, si vor functiona dupa modelul unei campanii electorale, fiind animate de fiecare data de trei candidati reprezentativi.

Detalii despre decaderea unui laureat la „Zece pentru Romania", pe www.cotidianul.ro